Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Varstvo kulturne dediščine

Sodobno varstvo dediščine presega zaščito posameznih stavb in predmetov. Z upoštevanjem prostorskih celot in vrednot kulturnega okolja povezuje znanja temeljnih strok (arheologije, arhitekture, etnologije, krajinske arhitekture, zgodovine, tehniške zgodovine, umetnostne zgodovine, urbanistične zgodovine in zgodovine) v specialna znanja in teoretske pristope v konservatorstvu, restavratorstvu in preventivni arheologiji.

Primeri dobrih praks

Prenova koprske palače GRAVISI TIEPOLO

Pred nekaj dnevi, 25.

Preberi več
Prenova javne razsvetljave v Škofji Loki

Oživitev zgodbe o prvi električni razsvetljavi mest iz 1894 in obnova avtohtone loške svetilke v sodobni LED tehnologiji.

Preberi več
Prenova javne razsvetljave v Škofji Loki
Prestavitev Jenskotove kapelice v Spodnjih Gorjah

Ob rekonstrukciji ceste v Spodnjih Gorjah se je 23.3.2022 na novo lokacijo prestavilo 28 ton težko Marijino kapelico z letnico posvetitve 1882.

Preberi več
Projekt "Sožitje na grajskem vrtu"

Projekt "Sožitje na grajskem vrtu" se je na razpisu Mesta mestom Inštituta za politike prostora (https://ipop.si/) uvrstil med petnajst dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja v Sloveniji. 

Preberi več
Obnova fasade palače Beethovnova ulica 7 v Ljubljani

Obnova ulične fasade poslovno-stanovanjske palače podružnice Prve hrvatske štedionice u Zagrebu na Beethovnovi ulici 7.

Preberi več
Zgornje Poljčane – Kozolec Čreti (EŠD 7051)

V petek, 13.  septembra 2019 se je v Poljčanah odvila slovesnost »otvoritve« obnovljenega kulturnega spomenika - kozolca  Čreti.  Mo

Preberi več
Most na Soči, Restavriranje Kraljevih slik

Leta 2017 smo dobili v delo oltarni sliki Blagoslov sv.

Preberi več
Celje, Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu

V okviru prenove javnih površin mestnega jedra Celja, so bile med arheološkimi izkopavanji v letih 2013 in 2014 najdene ostaline izjemne vrednosti: črno-bel antični mozaik z osrednjim ornamentalnim motivom ter črn mozaik, oba obdana s parapetno ohranjenimi antičnimi obodnimi zidovi, poslikanimi z barvitimi freskami. 

Preberi več
Paviljon Foto: Miran Kambič
Izola, Simonov zaliv

Rimska obmorska vila v Simonovem zalivu v Izoli (Slovenija): konservatorsko-restavratorski posegi na mozaikih in preliminarni rezultati arheoloških raziskav v sklopu projekta AS (2015-2017)

Preberi več
Konservatorsko-restavratorski posegi na oltarni sliki Benedetta Carpaccia

V letu 2015 so se začeli tudi zahtevni posegi na oltarni sliki.

Preberi več
Oltarni sliki Benedetta Carpaccia
Konservatorsko-restavratorski posegi na orgelskih slikah Vittora Carpaccia iz koprske stolnice

Posegi so se začeli leta 2015 z naravoslovnimi preiskavami.

Preberi več
Orgelske slike Vittora Carpaccia
Namestitev kopij slik Frančiška Karla Remba

Frančišek Karel Remb (1674–1718) je slikarsko opremil viteško dvorano na gradu Brežice.

 

Preberi več
Namestitev kopij slik Frančiška Karla Remba v Viteško dvorano gradu Brežice

Novice

20. 02. 2024

Razpis za Stelètovo nagrado in Stelètova priznanja za leto 2023

26. 01. 2024

Plečnikova hiša, 2. februar–12. maj 2024

Nova razstava v Plečnikovi hiši bo osvetlila načela Plečnikovega urejanja odprtega prostora v Ljubljani.

26. 01. 2024

Kakšne so poti izobraževanja in usposabljanja ter poklicni profili za prihodnost sektorja kulturne dediščine?

20. 12. 2023

Do vključno, 7. januarja 2024 si lahko na muzejski ploščadi na Metelkovi ulici v Ljubljani ogledate razstavo o gradu Grm, Novo mesto.

19. 12. 2023

Želimo vam vesel božič in srečno novo leto. Tudi v novem letu se bomo potrudili in vam predstavljali zanimive zgodbe o kulturni dediščini in našem delu.

14. 12. 2023

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v posebni številki Vestnika izdal Priročnik za vrednotenje kulturne dediščine za določitev varstve

26. 10. 2023

Prenovljena tovarna Rog v Ljubljani

Nasveti za lastnike

Vloge

Pred posegi v kulturno dediščino oziroma zemljišče znotraj registriranega arheološkega najdišča je potrebno pri pristojni Območni enoti ZVKDS oddati vlogo.

Subvencije in razpisi

Subvencije in posojila za načrtovanje in izvedbo obnovitvenih posegov ter prezentacijo dediščine razpisujejo različne domače in mednarodne ustanove, skupnosti in fundacije.

Priročniki

ZVKDS samostojno objavlja in sodeluje pri objavah  širokega nabora priročnikov in nasvetov, ki vam pomagajo varovati in ohranjati našo kulturno dediščino. 

Aktualni posegi

Nadaljevanje celovite prenove Aljaževega stolpa v letu 2019

13. in 14. oktobra 2019 so restavratorji delovne skupine ZVKDS Restavratorskega centra (dr. Martin Kavčič, Jernej Hudolin, Robert Kuret, Marko Brisenhorn ter stalni sodelavec mag.

Slovesno odprtje DEKD in TKD 2021

Slovesno Odprtje DEKD in TKD 2021 (VIDEO), ki je potekalo v spletnem okolju, je 24. septembra gostil Koroški pokrajinski muzej v rekonstruirani Vurnikovi kuhinji, ki je del razstave Koroška košta.

Spletno srečanje DEKD in TKD 2021

3. marec 2021, prek spleta

Program:
14.00−14.30: Nataša Gorenc, ZVKDS: Dnevi evropske kulturne dediščine, Teden kulturne dediščine in tema Dober tek! Video / Predstavitev

Kulturni bazar 2020

V okviru Kulturnega bazarja je v tematskem sklopu Gastronomija in kultura Nataša Gorenc, koordinatorka Dnevov evropske kulturne dediščine na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, predstavila temo DEKD in TKD 2021 - Dober tek!. Špela Regulj, kustosinja v Pedagoško andragoškem oddelku Slovenskega etnografskega muzeja v svoje delo pogosto vpleta znanja, ki jih je tekom let pridobivala kot pripovedovalka slovenskih in tujih ljudskih zgodb za otroke in odrasle. Predstavila je dobro prakso na primeru medenega pokušanja za organizirane skupine.

Zaključno srečanje DEKD in TKD 2019

Zaključno srečanju 29. Dnevov evropske kulturne dediščine in 6. Tedna kulturne dediščine je potekalo 29. novembra na Vrhniki, kjer smo se zbrali, da bi skupaj ovrednotili naše delo in se zazrli tudi v prihodnost. Gospa Maja Bahar Didović, direktorica direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo se je zahvalila in čestitala vsem, ki se strokovno ali pa ljubiteljsko, predvsem pa s srcem posvečajo kulturni dediščini, da so v svojih krajih znova uspešno izpeljali že 29. Dneve evropske kulturne dediščine (v priponki). Janez Kromar, v. d.

Zaključno srečanje DEKD in TKD 2018

Zaključno srečanju 28. Dnevov evropske kulturne dediščine in 6. Tedna kulturne dediščine je potekalo 12. novembra v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer smo se zbrali, da bi skupaj ovrednotili naše delo in se zazrli tudi v prihodnost. Mag. Ksenija Kovačec Naglič, direktorica direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo je govor (v priponki) zaključila z besedami: Vi ste naša najboljša reprezentanca!

Prenova koprske palače GRAVISI TIEPOLO

Pred nekaj dnevi, 25. maja 2023, je bila končana celovita prenova palače GRAVISI TIEPOLO, ki je spet zasijala v svoji podobi. 

Ob tej priložnosti se ZVKDS zahvaljuje investitorju ZRS (Znastveno-raziskovalno središče) Koper in vsem partnerjem na projektu.

Slovenščina

Nadaljevanje celovite prenove Aljaževega stolpa v letu 2019

13. in 14. oktobra 2019 so restavratorji delovne skupine ZVKDS Restavratorskega centra (dr. Martin Kavčič, Jernej Hudolin, Robert Kuret, Marko Brisenhorn ter stalni sodelavec mag. Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije) izvedli nadaljnje sanacijske posege v sklopu lansko leto začete celovite prenove Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Poleg rednega monitoringa stanja in popravila manjših poškodb sta bili ponovno postavljeni spominska plošča ter nova skrinjica s patentom za žigosanje.

Slovenščina

Bled, cerkev Marijinega vnebovzetja 2

Novi prispevek avtorice Katarine Odlazek predstavlja aktualne posege v cerkevi Marijinega vnebovzetja, ki so nadaljevanje predhodnih konservatorsko-restavratorskih posegov opisanih v prispevku Bled, cerkev Marijinega vnebovzetja 1.

Slovenščina

Zalog pri Moravčah, restavriranje Jelovškovih fresk

Dvorec Zalog (Wartenberg) pri Moravčah je bil požgan in po vojni porušen, čeprav je veljal za eno lepših profanih baročnih celostnih umetnin pri nas. V Mestnem muzeju Ljubljana je ohranjenih nekaj pred propadom rešenih fragmentov, najimenitnejše pa so zagotovo freske Franca Jelovška, ki so krasile eno sobo dvorca. Slikar je s svojo signaturo in datacijo – 1725 – olajšal delo raziskovalcev, tako da lahko z gotovostjo trdimo, da so to najzgodnejše ohranjene Jelovškove freske s posvetno tematiko.

Slovenščina

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE