Solinarska kulinarika

Solinarska kulinarika

je večletni projekt, v katerem prek predstavitve solinskih jedi, dela in življenja spoznavamo, vrednotimo, varujemo in ohranjamo še vedno prisotno, a tudi vse bolj ogroženo solinarsko kulturno dediščino. Dogodki potekajo na različnih lokacijah povezanih s solinarsko dediščino. Vključujejo pester program, ki poleg priprave značilnih jedi povezanih z delom in življenjem solinark in solinarjev v solinah vključuje tudi predavanja, pogovore, ustvarjalne delavnice in druge spremljevalne vsebine.

Projekt se izvaja v skupnem sodelovanju številnih zavodov, upravljavcev, društev in mnogih drugih udeležencev pridružene javnosti.

Način pridelave soli v Piranskih solinah predstavlja upoštevanje, vključevanje in sodelovanje človeka z danostmi okolja. Zahteva priznavanje odvisnosti in enakovrednosti, ki ga vzpostavlja solinarstvo z vsakodnevnim in predanim udejstvovanjem. Večstoletno delovanje in tenkočutna skrb za solinski prostor sta omogočili zgledno ravnovesje med človekovim delom in  potrebami, ter ekološko vzdržnostjo, ki jo omogoča pridelava soli po tradicionalnih postopkih. Solinarstvo je spodbujalo razvoj priobalnih mest ter vzpostavilo številne trgovske poti in človeške vezi. Solinarska dediščina je v kontekstu sodobnih ekoloških izzivov morda aktualnejša bolj, kot kadarkoli. Zaradi svoji lastnosti predstavlja zgled, navdih in potencial, ter posledično nujo po njeni ohranitvi in revitalizaciji danes opuščenih predelov solinske kulturne krajine.

 

Z dogodki želimo poudariti pomembnost ohranjanja lokalnih ekoloških obrti, ki jo dediščina Piranskih solin nedvomno predstavlja. Čeprav je solinarska dediščina navkljub svojim izjemnim sestavinam, brez katerih si človekovega zglednega in pravičnega odnosa z okoljem v prihodnosti skorajda ne moremo predstavljati ogrožena, jo je potrebno negovati s tenkočutnim odnosom, ohraniti in vročiti prihodnjim generacijam.

V letu 2024, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni dediščini kulturnih poti, mreženju in povezav, bo po zgledu preteklih let potekala peta izvedba projekta Solinarska kulinarika 2024.

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

6. 12. 2023

Občasnik ZVKDS: Mozaik SNG Drama

PREBERI
26. 4. 2024

Uradne ure v petek, 3. 5. 2024

PREBERI
19. 4. 2023

Občasnik ZVKDS: Javna razsvetljava v Škofji Loki

PREBERI

Išči po strani ZVKDS