RevitLab
Dediščina za vključujočo trajnsotnoi preobrazbo

RevitLab

Vabimo na odprtje razstave eksperimentalnih laboratorijev RevitLab!

6.6.2024 ob 15:00

Galerija Spomeniškovarstvenega centra, Trg francoske revolucije 3, Ljubljana

Razstava bo predstavila dvanajst projektov za revitalizacijo in upravljanje štirih pilotnih primerov nepremične kulturne dediščine, ki jih pripravljajo študentje arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture s Fakultete za arhitekturo UL ter Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti UL skupaj z raziskovalci projekta HEI-TRANSFORM v okviru štirih eksperimentalnih revitalizacijskih laboratorijev – RevitLabov.

Lokacije obsegajo naselbinsko dediščino Kostanjevice na Krki, opuščeno industrijsko dediščino v središču Hrastnika, grajski grič v Gornji Radgoni z njegovo arheološko dediščino ter mogočen, a zapostavljen grad Hrastovec. Študentje so s pomočjo sodelovanja raziskovalcev in inovativnega participatornega pristopa k načrtovanju oblikovali rešitve, ki bodo pripomogle k razvoju modela trajnostnega pristopanja k prilagojeni ponovni rabi opuščene dediščine.

 

Temeljni raziskovalni projekt HEI-TRANSFORM združuje strokovnjake najvidnejših slovenskih izobraževalnih in raziskovalnih institucij s 14 področij. Na podlagi raziskav, dobrih praks in štirih konkretnih primerov v lokalnem okolju razvijajo novo odprto dostopno orodje, s katerim bodo lokalne skupnosti, investitorji in posamezniki imeli možnost preverjanja potencialnih projektov za oživitev dediščine, ki je bila doslej brez ustrezne funkcije. Rezultati raziskave bodo služili kot pomembno izhodišče za vključevanje dediščine vtrajnostni razvoj lokalnih okolij in bodo v oporo vsem, ki vidijo priložnost vprenovi in ponovni uporabi nepremične kulturne dediščine.

Vabljeni tudi na odprtje skupne zaključne razstave študentov Fakultete za arhitekturo, ki bo istega dne ob 17. uri potekala na Zoisovi 12.

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Stele medalja
21. 5. 2024

Podelitev Steletovih priznanj za leto 2023

PREBERI
27. 5. 2024

Svetovni dan Art nouveau v Ljubljani

PREBERI
26. 4. 2024

Uradne ure v petek, 3. 5. 2024

PREBERI

Išči po strani ZVKDS