Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

PLEČNIK IN LJUBLJANA: urejanje odprtega prostora

Plečnikova hiša, 2. februar–12. maj 2024

Nova razstava v Plečnikovi hiši bo osvetlila načela Plečnikovega urejanja odprtega prostora v Ljubljani.

Okolice objektov, vrtovi, parki, trgi, ceste, sprehajališča, stopnišča, nabrežja, dvorišča, otroška igrišča, stadion, letno gledališče, spominski in arheološki park, poslovilni kompleks ob pokopališču in tudi grobovi – arhitekt Plečnik je v svojem snovanju Ljubljane oblikoval skoraj vse možne zvrsti mestnega odprtega prostora. Ravno tem načelom njegovega ustvarjanja se posveča razstava Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora, ki se v petek, 2. februarja 2024, odpira v Plečnikovi hiši.

Avtorica razstave je konservatorska svetnica mag. Darja Pergovnik, ki se na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije že vrsto let ukvarja s proučevanjem in varovanjem Plečnikovih grajenih in zelenih ureditev v Ljubljani. 

Več v Sporočilu za javnost.

Fotografije: Matevž Paternoster, Darja Pergovnik, Tadej Bolta, Lojze Gostiša, arhiv Petra Nagliča, dokumentacija MGML, Moderna galerija, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zgodovinski arhiv Ljubljana.

 


Ureditev parka Zvezda po Plečnikovem načrtu; kostanji so odstranjeni in zasajene platane, 1940; foto: MNSZS


Trikotni park in otroško igrišče v Tivoliju, po letu 1933; foto: SEM

Promenada v Tivoliju, odpiranje pogleda proti Ljubljanskemu gradu, po l. 1933; foto: dokumentacija MGML/Plečnikova zbirka
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE