Javna predstavitev poteka prenove Servitskega samostana v Kopru:

Kako se rojeva nova zgodba servitskega samostana?

Javna predstavitev poteka prenove servitskega samostana v Kopru, pod okriljem Univerze na Primorskem in inštituta InnoRenew CoE, je del programa “Koper 1500”, obletnice Kopra. Servitski samostan je edini spomenik državnega pomena v historičnim mestnem jedru Kopra. Poleg znamenitega gotsko-renesančnega križnega hodnika v svojih zidovih in tleh hrani tudi dragocene pomnike preteklih obdobij – tako mozaike iz rimske antike, strukture iz visokega srednjega veka, temeljite baročne predelave samostanske stavbe. V zavesti lokalnega prebivalstva (od Umaga do Krasa) pa se je ta stavba zapisala v trajen spomin kot porodnišnica, skupna rojstna hiša. Od leta 2010 je upravljanje stavbe prevzela Univerza na Primorskem, ki je leta 2020 zagnala temeljito prenovo.

Dogodek je zasnovan kot enourna predstavitev tekoče prenove objekta, obenem tudi raziskovalnih rezultatov, ki so tekom priprave prenove nastali, kot tudi srečanju s prebivalci, ki so se tu rodili ali so tu delovali.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi demonstracijo različnih načinov raziskovanja spomeniških objektov, saj bo raziskovalni inštitut InnoRenew CoE predstavil opremo za ugotavljanje mehanskih lastnosti in vlažnosti materialov (osredotočeno na les), za skeniranje prostorov v 3D in uporabo termografske kamere ter akustične kamere. Na ogled bodo rezultati vzorčenja gliv (plesni), ki so ga opravili v poslopju samostana. Vse to uporabljajo za ocenjevanje stanja materialov in konstrukcij, za določevanje nujnosti posegov v objekt ter za ugotavljanje, kateri (škodljivi) mikroorganizmi so morda v objektu preveč namnoženi. InnoRenew CoE hkrati raziskuje, kako nove prostore oblikovati tako, da pozitivno vplivajo na zdravje in dobro počutje njihovih uporabnikov.

Javna predstavitev bo potekala v sredo, 22. maja 2024, v dveh terminih (11.00 – 12.00 in 17.00 – 18.00), v Servitskem samostanu (Santorijeva ulica 9, Koper).

Program

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Obnova rotunde Marijinega Vnebovzetja, Koper
4. 6. 2024

Obnovljena domnevno najstarejša zgradba v Kopru – rotunda Marijinega Vnebovzetja

PREBERI
22. 4. 2024

Vabilo na usposabljanje s področja varstva arheoloških ostalin

PREBERI
26. 4. 2024

Uradne ure v petek, 3. 5. 2024

PREBERI

Išči po strani ZVKDS