Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Obnova fasade palače Beethovnova ulica 7 v Ljubljani

(EŠD 9391)

Obnova ulične fasade poslovno-stanovanjske palače podružnice Prve hrvatske štedionice u Zagrebu na Beethovnovi ulici 7/Cankarjeva cesta  8 v Ljubljani iz leta 1920 s poznosecesijsko fasado je predstavljala velik izziv za konservatorsko stroko.


Palača na Beethovnovi ulici 7/Cankarjevi cesta  8 v Ljubljani.

Fasada je v visokem pritličju in 1. nadstropju izdelana iz umetnega kamna, medtem ko je v nadstropjih površina izvedena v grobem ometu. Vegetabilni likovni okras z motivom ananasa ter rozete in emblemi hrvaške hranilnice so bili odliti v sorodnem materialu. Zaradi svojevrstno obdelanega grobega ometa z zaglajenimi robovi je ZVKDS, OE Ljubljana v kulturnovarstvenih pogojih zahteval raziskavo sestave in površinske obdelave fasadnih materialov.

Rezultati analize materialov, ki so jo je izvedli strokovnjaki Laboratorija za cemente, malte in keramiko na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, omogočila pa Mestna občina Ljubljana, so prinesli natančne rezultate o sestavi uporabljenih cementnih malt. Fasada je bila izdelana iz cementnega ometa oz. betona z agregatom iz dolomitnega drobljenca, kot vezivo pa je bil uporabljen čisti sivi portlandski cement. Za fasade v obdobju med obema vojnama je namreč značilno, da so se začeli uporabljati cementni materiali, s katerimi je bilo mogoče doseči izgled, podoben naravnemu kamnu.


Za fasade v obdobju med obema vojnama je značilno, da so se začeli uporabljati cementni materiali,  s katerimi je bilo mogoče doseči izgled, podoben naravnemu kamnu.

Površina fasade je bila pred obnovo predvsem na Beethovnovi ulici prevlečena s temnimi oblogami. Glede na trdnost prvotnih materialov in dobro ohranjenost ter na podlagi vzorčnih poskusov smo se odločili za čiščenje fasade s peskanjem z mehkim medijem (Ibix Art Garnet extra fine). Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.


Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.

Po čiščenju je bilo ugotovljeno, da je fasada prepredena s tankimi razpokami.  Te je konservator-restavrator zapolnil z barvno ustrezno cementno malto ter površino obdelal tako, da sanacija razpok na fasadi ni zaznavna.  Zaradi dobre ohranjenosti in trdnosti fasadnih materialov dodatna  površinska zaščita ni bila potrebna.


Po čiščenju je bilo ugotovljeno, da je fasada prepredena s tankimi razpokami. 


Zaradi dobre ohranjenosti in trdnosti fasadnih materialov dodatna  površinska zaščita ni bila potrebna.


Restavratorska dela na fasadi

 

Sodelujoči v projektu

  • ZVKDS, OE Ljubljana, odg. konservatorka Tatjana Adamič
  • ZAG, Oddelek za materiale, Laboratorij za cemente, malte in keramiko, nosilka naloge dr. Sabina Kramar, univ.dipl.

Investitorji:

  • Etažni lastniki in Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Ljubljana – moje mesto

Izvajalci:

  • Glavni izvajalec: Gradnje Moste d.o.o.
  • Izvajalec čiščenja fasade: Peterlin, peskanje in dela na višini, d.o.o.
  • Izvajalec restavratorskih del: Jernej Mali, akad. kipar in restavrator

Konzultanti:

  • Nina Žbona in Evgen Pezdirc, ZVKDS, Restavratorski center