Danube’s Archaeological eLandscapes – Arheološke e-krajine Podonavja

Arheološke e-krajine Podonavja

Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti. Izjemen potencial dediščine za razvoj turizma v regiji omejuje slaba oprijemljivost ostankov, kar otežuje trajnostno upravljanje in uporabo. Z oprijemljivostjo je mišljena ne samo fizična prisotnost arheoloških artefaktov ali rekonstrukcij najdišč, ampak tudi dosegljivost arheologije za širšo javnost. Nove tehnologije nam omogočajo ne le vizualizacije arheološkega znanja na povsem nove načine, temveč tudi njegovo hitro in privlačno prenašanje širši javnosti.

Glavni cilj projekta Danube’s Archaeological eLandscapes je narediti arheološko dediščino Podonavja regionalno, nacionalno in mednarodno vidnejšo in s tem privlačnejšo za vključevanje v trajnostni kulturni turizem. Hrbtenica partnerstva so glavni muzeji regije, ki se osredotočajo na najbolj izpostavljene arheološke pokrajine Podonavja. Z vključevanjem najsodobnejših tehnologij, kot sta virtualna resničnost (VR) in razširjena resničnost (AR), bodo muzeji, ki jih obiskuje glavni tok turistov, obiskovalce spodbudili, da dediščino izkusijo v njenih izvornih pokrajinah. Ne le v lastnih državah, ampak tudi v državah drugih projektnih partnerjev.

Cilj ni samo podpreti eno največjih mrež velikih institucij z arheološkimi zbirkami in znanjem, temveč se tudi osredotočiti na dolgoročno križno promocijsko kampanjo arheološke kulturne dediščine v regiji. Projekt s promocijo nove kulturne poti »Iron Age Danube route« nadaljuje delo projekta Iron Age Danube, finalista izbora RegioStars 2018, hkrati pa bo ustvaril nove mednarodne arheološke poti, kot eno od orodij za ohranjanje dediščine.

Vodilni partner
Projektni partnerji
Pridruženi partnerji
 • Bundesdenkmalamt Österreich (AT)
 • Institut za antropologijo (HR)
 • Opčina Donja Voća (HR)
 • Centar za prapovijesna istraživanja (HR)
 • Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, Park vojaške zgodovine Pivka (SI)
 • Nemesvámos Község Önkormányzata (HU)
 • Vértesszőlős Község Önkormányzata (HU)
 • Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (HU)
 • Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (RS)
 • Zentrum für Informationsmodellierung (AT)
 • Košický samosprávny kraj (SK)

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Kostanjevica na Krasu
14. 5. 2024

Razglasitev Frančiškanskega samostana Kostanjevica za spomenik državnega pomena

PREBERI
Rimska oljenka z upodobitvijo gladiatorja, 1. stoletje n.št. (foto: Tilen Kozamernik).
3. 4. 2024

Dobrodošli!

PREBERI
5. 10. 2023

Občasnik ZVKDS: Prva odkritja SNG Drama

PREBERI

Išči po strani ZVKDS