Primeri dobrih praks

Obnova fasade Beethovnova 7

Obnova ulične fasade poslovno-stanovanjske palače podružnice Prve hrvatske štedionice u Zagrebu na Beethovnovi ulici 7/Cankarjeva cesta 8 v Ljubljani iz leta 1920 s poznosecesijsko fasado je predstavljala velik izziv za konservatorsko stroko.

Besedilo: Tatjana Adamič

Fasada palače Beethovnova ulica 7 v Ljubljani
Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.

Predhodne raziskave

Fasada je v visokem pritličju in 1. nadstropju izdelana iz umetnega kamna, medtem ko je v nadstropjih površina izvedena v grobem ometu. Vegetabilni likovni okras z motivom ananasa ter rozete in emblemi hrvaške hranilnice so bili odliti v sorodnem materialu. Zaradi svojevrstno obdelanega grobega ometa z zaglajenimi robovi je ZVKDS, OE Ljubljana v kulturnovarstvenih pogojih zahteval raziskavo sestave in površinske obdelave fasadnih materialov.

Rezultati analize materialov, ki so jo je izvedli strokovnjaki Laboratorija za cemente, malte in keramiko na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, omogočila pa Mestna občina Ljubljana, so prinesli natančne rezultate o sestavi uporabljenih cementnih malt. Fasada je bila izdelana iz cementnega ometa oz. betona z agregatom iz dolomitnega drobljenca, kot vezivo pa je bil uporabljen čisti sivi portlandski cement. Za fasade v obdobju med obema vojnama je namreč značilno, da so se začeli uporabljati cementni materiali, s katerimi je bilo mogoče doseči izgled, podoben naravnemu kamnu.

Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.

Po posegu

Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.

Za fasade v obdobju med obema vojnama je značilno, da so se začeli uporabljati cementni materiali, s katerimi je bilo mogoče doseči izgled, podoben naravnemu kamnu.

Čiščenje fasade

prevlečene s temnimi oblogami. Glede na trdnost prvotnih materialov in dobro ohranjenost ter na podlagi vzorčnih poskusov smo se odločili za čiščenje fasade s peskanjem z mehkim medijem (Ibix Art Garnet extra fine). Rezultat čiščenja je bil odličen, vpliv na ohranjeno materialno substanco pa minimalen.

Po čiščenju je bilo ugotovljeno, da je fasada prepredena s tankimi razpokami. Te je konservator-restavrator zapolnil z barvno ustrezno cementno malto ter površino obdelal tako, da sanacija razpok na fasadi ni zaznavna. Zaradi dobre ohranjenosti in trdnosti fasadnih materialov dodatna površinska zaščita ni bila potrebna.

Po čiščenju je bilo ugotovljeno, da je fasada prepredena s tankimi razpokami.
Po čiščenju, zaradi dobre ohranjenosti in trdnosti fasadnih materialov dodatna površinska zaščita ni bila potrebna.
Center ROG po obnovi
Stavba še vedno izraža industrijski karakter s tipičnimi velikimi kasetiranimi okni in neprepleskanim ometom iz podaljšane malte.

Prenovljena tovarna Rog

Preberi več

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Pročelje Vile Pick. Vir_Fototeka ZVKDS, avtorica Hana Brus, 2024.
27. 3. 2024

Občasnik ZVKDS: Nova razglasitev kulturnega spomenika lokalnega pomena (Vila Pick v Rožni dolini)

PREBERI
15. 5. 2024

Med evropskimi prvaki v natečaju Mladi raziskovalci evropske dediščine (MRED)

PREBERI
Center ROG po obnovi
26. 10. 2023

Občasnik ZVKDS: Prenovljena tovarna Rog

PREBERI

Išči po strani ZVKDS