Konservatorsko-restavratorski posegi na orgelskih slikah

Vittora Carpaccia

Konservatorsko-restavratorski posegi na orgelskih slikah beneškega renesančnega mojstra Vittora Carpaccia iz koprske cerkve Marijinega vnebovzetja so se začeli leta 2010 z naravoslovnimi preiskavami slikarskih in restavratorskih materialov.

Besedilo: mag. Barbka Gosar Hirci

Vittore Carpaccio, slika po zaključenih konservatorsko-restavratorskih posegih.
Vittore Carpaccio, Pokol nedolžnih otrok, 418 x 147 cm, tempera na platno; stanje slike med sondiranjem potemnelih neoriginalnih lakov.

Sliki Predstavitev v templju in Pokol nedolžnih otrok

sta ostanek desnega krila monumentalnih renesančnih orgel in sta nastali leta 1523. Sta zadnji datirani deli beneškega slikarja.Slikarska tehnologija na Vittorejevih orgelskih slikah se zelo razlikuje od serije slik, ki jih hrani Akademija v Benetkah. Naslikani sta v tanjših barvnih nanosih, strukturiranost platna je izrazitejša. Vittore se je zagotovo zavedal dejstva, da bosta sliki bogat likovni okras glasbenega inštrumenta in temu primerno je prilagodil tudi tehniko.

Pod preslikavo na sliki pokol nedolžnih otrok se je skrival portret deklice

Slikarska tehnologija na Vittorejevih orgelskih slikah se zelo razlikuje od serije slik, ki jih hrani Akademija v Benetkah. Naslikani sta v tanjših barvnih nanosih, strukturiranost platna je izrazitejša. Vittore se je zagotovo zavedal dejstva, da bosta sliki bogat likovni okras glasbenega inštrumenta in temu primerno je prilagodil tudi tehniko.

Površina slik je bila pred začetkom konservatorsko-restavratorskih posegov, ki so se začeli intenzivno izvajati v letu 2015 izjemno temna. Po najdenih dokumentih o restavratorskih posegih iz preteklosti, izvedenih naravoslovnih preiskavah in sondiranjih potemnelih plasti je bilo jasno, da se pod temino nahajata barvito naslikana motiva. Odstranjevanje potemnelih lakov je bilo z vidika etike, estetike in konservatorsko-restavratorske tehnologije eden od najzahtevnejših posegov, ki so se leta 2018 uspešno zaključili.  Slike bodo na novo uokvirjene obogatile likovno opremo koprske stolne cerkve.

Vittore Carpaccio, Pokol nedolžnih otrok, 418 x 147 cm, tempera na platno, slika po zaključenih konservatorsko restavratorskih posegih.Vittore Carpaccio, Predstavitev v templju, 421 x 126 cm, tempera na platno, slika po zaključenih konservatorsko restavratorskih posegih.

B. Carpaccio oltarna slika, stolnica Koper

Konservatorsko-restavratorski posegi na oltarni sliki Benedetta Carpaccia

Preberi več

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Pročelje Vile Pick. Vir_Fototeka ZVKDS, avtorica Hana Brus, 2024.
27. 3. 2024

Občasnik ZVKDS: Nova razglasitev kulturnega spomenika lokalnega pomena (Vila Pick v Rožni dolini)

PREBERI
19. 4. 2023

Občasnik ZVKDS: Javna razsvetljava v Škofji Loki

PREBERI
Razstavni prostor je posvečen kamnu. Vir_Fototeka ZVKDS, avtorica Hana Brus, 2024.
26. 3. 2024

Dve novi razglasitvi za kulturni spomenik lokalnega pomena

PREBERI

Išči po strani ZVKDS