Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 06/18/2021
pogled

Vonj kamna KAMENTON – celodnevna akcija popravila suhega zidu za otroke šol in vrtcev

Celodnevna akcija popravila kraškega suhega zidu za kraške osnovnošolske in vrtčevske otroke z obeh strani meje je kot aktivnost Partnerstva kraške suhozidne gradnje namenjena osveščanju mladih. Na tokratnem KAMENTONU se bomo dodatno posvetili vajam čuječnosti z zaznavanjem vonjav kamna. Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnike je bila v letu 2018 vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Obvezne predhodne prijave na lavin@siol.net.
pogled

Gorivo našega telesa: od kod prihaja hrana.

...kaj je hrana, od kod prihaja, kako se prehranjujemo in ne nazadnje, kako pristane na naših krožnikih in v kakšni obliki. Vsebina je izredno široka in daje fotografom neskončne možnosti predstavitev take tematike. V sodelovanju s fotoklubom Maribor bo na šolskem razstavišču odprtje razstave na temo Gorivo našega telesa, tako se povezujemo s projektom Festival fotografije 2021, ter tako tudi obeležujemo dneve Evropske kulturne dediščine.
pogled

Grajski bazar

Na grajskem dvorišču bodo goričke kmetije in rokodelci na stojnicah ponudili pridelke in izdelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo ter dediščino obrti. Kulturni, glasbeni program in vodenja. Podelitev priznanj za NAJ travnik, NAJ sadovnjak in Naj ograček v Krajinskem parku Goričko.
pogled

Dan odprtih vrat

Največje grajsko poslopje v Sloveniji stoji na strmem griču iz bazaltnega tufa nad naseljem Grad. Prvine vseh obdobij, od gotike, romanike, vse do baroka, so spretno vključene v grajski kompleks in odslikavajo veličino njegovih lastnikov. Obdan z mogočnimi drevesi že več kot 800 let kljubuje času. Obnovljeni prostori so namenjeni predstavitvi narave in kulturne krajine ter zgodovinske in etnološke dediščine Goričkega. Voden ogled ob 11.00 in 14.00.
pogled

Kaša, žganci, zelje - Dediščina prehrane Gorenjske za sodobno rabo, javno vodstvo po razstavi

Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. V delovnem koledarju so si sledila opravila na polju, vrtu, v hlevu, na senožetih in planinah. Dan za dnem je bil na mizi močnik – »sok«, prosena kaša, tudi z moko - »raševna«, žganci s kislim zeljem ali repo, fižol ali skuta, črn kruh ali še pogosteje krompir v oblicah. Tudi sadje, hruševa voda in mleko so nasitili lačne.
pogled

Muzejski večer Vsakdanje brezmesne jedi z Gorenjske

Muzejski večer je vezan na razstavo Kašča, žganci, zelje - Dediščina prehrane Gorenjske za sodobno rabo, ki je na ogled v gradu Khislstein.

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE