Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 07/08/2020
pogled

Pri nas pletemo kite iz slame

Domžalska zgodba o nekdanji pomembni obrti pletenja kit iz slame, ki je skoraj odšla v pozabo. Tristo let se že v naših krajih plete in šiva slamnike, predstavlja, ohranja ti dve pomembni rokodelski veščini. Na razstavi bomo tokrat podrobneje predstavili pripovedi pletenja kit iz slame - o zgodovinskih začetkih pletenja pri nas, o postopkih priprave slame za pletenje, o vzorčkih pletenja in njihovem trgovanju, o današnji uporabi slamnatih kit in današnjem pomenu za ohranitev.
pogled

Na podstrešju hiše pri moji babici

Kot mlad fantič sem rad zahajal k svoji babici, ki je imela lepo urejeno kmečko hišo. Najraje sem pa »smuknil« na podstrešje in se tam čudil starim predmetom, ki so jih včasih uporabljali v kuhinji ali pri hišnih opravilih. V podstrešni poltemi sem opazoval stare likalnike, mlinčke za kavo, lončeno posodje, pa vse do bogato okrašene petrolejke in starega radijskega aparata.
pogled

BERITE INU PUJTE, LUBI SLOUENCI!

Identiteto svojega naroda je pred 470 leti obogatil izgnani Rodoljub Ilirski, ki je v nemški deželi izdal Catechismus in Abecedarium, prvi knjigi v slovenskem jeziku, in ju v uk namenil vsem mladim in preprostim ljudem naše dežele. Njegovo življenje je slovensko, evropsko in večno - za vedno zapisano v Aškerčevi pesnitvi Primož Trubar, ki jo bomo ob DEKD 2020 zbranim odstrli v poeziji in glasbi.
pogled

OD HIŠE DO HIŠE SKOZI PROSTOR IN ČAS. RAZSTAVA STARIH FOTOGRAFIJ ŠTANJELA

Srednjeveški Štanjel v zadnjih desetletjih dobiva svoje nekdanje obrise. Slovenski etnografski muzej hrani posnetke štanjelskih hiš iz prve polovice dvajsetega stoletja. V Grajžarjevi galeriji si oglejte zbirko starih fotografij. Z zgibanko v roki se sprehodite po vasi in poiščite motive s starih posnetkov. Skozi doživetje odkrijte delčke zgodbe, katere zametki segajo v prazgodovino.
pogled

Spoznaj sončna vrata? Varuj jih in ohrani.

Sončna vrata, ki so nekdaj krasila skorajda vsak hram, so vrata na katera smo Bizeljanci posebej ponosni in nanje navezani, zato poleg starih tradicionalnih sončnih vrat, danes najdemo že ogromno tudi novih sončnih vrat. Le ta so izdelana po vzoru starih. Pripravili bomo ustvarjalno delavnico, kjer bomo v risbi in glini s pomočjo mentorice Kristine Bevc risali in oblikovali v glini.
pogled

Kulturni bazar

Nacionalno strokovno usposabljanje

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE