Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 10/01/2023
pogled

NEKOČ, NEKJE, LE KDO?

Nekoč je visoko na planini živel drvar. Drvaril je, lesoval in oglaril. Na planino pa je nekoč prišel sam kralj in naletel na drvarja. N To je le začetek ene izmed slovenskih ljudskih pravljic, katere bo s pomočjo kamišibaj gledališča pripovedovala Metka Kristan, prof. razrednega pouka na OŠ Bojana Ilicha Maribor. Dogodek se bo ponovil kar trikrat v tem dnevu. Kot prvi bodo ljudske pravljice poslušali učenci 5.a rareda, za njim še 5.b in kot zadnji še učenci 5.c razreda.
pogled

Spoznavanje kulturne dediščine, Cerkev sv. Helene na Gradišču pri Divači

Delavnico pripravlja Zavod za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame in OŠ Divača. Udeležijo se je učenci 7. razredov OŠ Divača. V sklopu delavnice otroci spoznavajo lokalno kulturno dediščino na primeru Gradišča pri Divači in cerkve sv. Helene. Predstavijo se jim srednjeveške poslikave z vsebinskega in tehnološkega vidika, zgodovina cerkve, osnove arhitekture, poklica restavratorja in konservatorja ter pomen poznavanja in ohranjanja kulturne dediščine.
pogled

Levstikov večer z gostjo etnologinjo Barbara Sosič

Gostja večera bo etnologinja BARBARA SOSIČ. Univ. dipl. etnologinja Barbara Sosič je kustosinja za kmečko gospodarstvo in promet v Slovenskem etnografskem muzeju. Med drugim je njeno področje delovanja etnološka fotografija, ljudsko gospodarstvo in promet, čezmejne etnološke zbirke, digitalizacija muzejskega gradiva, predstavljanje vsebin na spletu in živa kulturna dediščina.
pogled

Krasilne tehnike slikopleskarske obrti

Ob letošnjih DEKD dnevih bomo tiskali na tekstil in si ogledali kratek video o nastanku in ohranjanju krasilnih tehnik, ki so jih mojstrsko ustvarjali slikopleskarji. Platnene vrečke bomo potiskali z barvami za tekstil. Majčke za potisk in platnene vrečke lahko prinesite tudi s seboj! Vabljeni na šablonski tisk! Delavnica je brezplačana in namenjena vsem starostnim skupinam.
pogled

Spoznavamo sitarstvo

Z otroki v vrtcu bomo odkrivali kdo so bili sitarji, kako so živeli, kako se izdelovali sita iz konjske žime, ogledali pa bomo tudi repliko sitarske hiše v Stražišču pri Kranju. Mlajši otroci bodo v vrtcu na njim primeren način spoznavali sita, zakaj in kako jih uporabljamo. Kakšna so bila sita nekoč, kakšna sita uporabljamo danes.
pogled

Sledi preteklih dni

Z učenci bomo zbirali in urejali nove zgodbe in spomine iz preteklosti naših krajev.

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE