Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 09/19/2019
pogled

Voden sprehod po Dominikanskem samostanu

Prijazno vas vabimo, da letošnjo uspešno sezono v dominikanskem samostanu zaključimo skupaj. Z dr. Marjeto Ciglenečki se bomo v nedeljo, 29. septembra 2019, ob 11. uri sprehodili po samostanu in poklepetali o njegovi preteklosti. Vstop bo prost, v samostanski trgovini pa bo naprodaj knjižica Dominikanski samostan na Ptuju, ki sta jo za priljubljeno zbirko Umetnine v žepu (Založba Znanstveno raziskovalnega centra SAZU) napisala Branko Vnuk in Marjeta Ciglenečki.
pogled

D-oživi srednji vek

D-oživite srednji vek in se predajte pesmim in bajkam o pogumnem Gašperju Lambergarju. Zapojte pri srednjeveški sveti maši, odenite se v zgodovinski kostum, preizkusite se v pustolovskih veščinah ter si oglejte mučilne naprave, kjer so se znašli nesrečniki. Prigriznite in odžejajte se ob spremljavi starodavnih melodij, kot so to počeli naši predniki.
pogled

VODENJE PO CKV

Vabljeni na ogled knjižnice, kjer smo literarno in likovno dediščino umestili v nekdanjo šivalnico Industrije usnja Vrhnika (IUV). Kot del notranje opreme smo uporabili tehnično dediščino IUV-ja. Med drugim si boste ogledali Cankarjeve prvotiske in druge knjižne zbirke, umetniška dela, kataloge z vrhunskimi kreacijami oblikovalcev IUV-ja. Po knjižnici vsa bo popeljala Nataša Oblak Japelj, avtorica idejne zasnove preureditve šivalnice v knjižnico.
pogled

KAMIŠIBAJ PRAVLJICA ZA OTROKE

Japonsko gledališče Kamišibaj postaja priljubljeno tudi pri nas. V »Cankarjevi hiški na Klancu« bomo predstavili pravljico Zvonček avtorice Anje Štefan. Naša knjižničarka Mirjam Slanovec bo zgodbo pripovedovala ob ilustracijah, ki jih je ustvarila prav za to priložnosti. Vabljeni tako otroci kot odrasli!
pogled

Barjansko razvedrilo z dediščino

V sodelovanju z domačini, kulturnimi društvi, upokojenci in zunanjimi inštitucijami bomo raziskovali nesnovno kulturno dediščino (ljudski ples, pravljice, pripovedke, legende), odkrivali dediščino domačih mojstrov in obrtnikov, spoznali polstenje in se poučili o izdelovanju rož iz krep papirja. En dan v Tednu evropske kulturne dediščine pa bo vsaka enota predstavila svoje raziskovalno delo s področja dediščine in popoldan odprla vrata za starše, stare starše in širšo okolico.
pogled

NAJ PRAVLJICE NE TONEJO V POZABO

Bilo je v tistih časih, ko naši pradedje rži in pšenice še niso poznali. Tedaj je živel ob Dravi na Koroškem zelo bogat ribič. Vse svoje premoženje si je pridobil s tem, da je pridno lovil ribe v Dravi. To je le začetek ene izmed slovenskih ljudskih pravljic, katere bo s pomočjo kamišibaj gledališča pripovedovala Metka Kristan, vodja sekcije kamišibaj gledališče pri KUD Štefan Romih Črešnjevec.

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE