Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

DEKD in TKD 2020 (26. 9.–10. 10. 2020): Spoznaj? Varuj! Ohrani.

Za vas smo skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami nekaj mesecev pripravljali pester program dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Prav je, da jih podpremo z obiskom ali ogledom predvajanj dogodkov. Toplo vabljeni!

PROGRAM DOGODKOV

Otvoritvena slovesnost bo potekala v petek, 25. septembra ob 11.00 uri v dvorani Kulturnega centra Semič brez prisotnosti gledalcev. Že sedaj vas lepo vabimo k ogledu neposrednega predvajanja preko preko youtube kanala.  

PROGRAM ODPRTJA

Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve.

 

TEMA SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI.

Izobraževanje o dediščini želimo izpostaviti kot vseživljenjsko kategorijo. Osredotočili se bomo na vse ciljne skupine, od najmlajših vrtčevskih otrok do radovednežev v tretjem življenjskem obdobju. Obravnavali bomo celotno, izjemno široko področje kulturne in z njo povezane naravne dediščine, od nepremične kulturne dediščine, za katero strokovno skrbi naš Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, premične, ki spada pod okrilje muzejev, galerij, arhivov in knjižnic, do nesnovne kulturne dediščine, za katere pravno varstvo skrbita Slovenski etnografski muzej in Ministrstvo za kulturo, preko nosilcev pa zanjo skrbijo predvsem ljudje sami.

Najbolj od vsega si želimo vsem vam prenesti didaktični pristop, kako izobraževati o kulturni dediščini. Želimo vam predstaviti idejo o enajstih poljudnih področjih kulturne in z njo povezane naravne dediščine (arheološka, stavbna, etnološka, vrtnoarhitekturna in krajinska, memorialna, tehniška, urbanistična, likovna in vizualna, arhivska in knjižnična, nesnovna in naravna dediščina), pojasniti neznane pojme v vsem razumljivem jeziku, s primerami, ki jih lahko razumejo tudi otroci. Posebej pomembno pa se nam zdi, da dediščino predstavljamo z zgodbami. Prepričani smo namreč, da mora obravnavana snov nagovarjati človeška srca, in verjamemo, da se to lahko zgodi le z zanimivimi zgodbami.

Naša velika želja je, da skupaj iščemo znanje o kulturni dediščini in vrednote v njej, še bolj pa, da naprej prenašamo strast in neustavljivo željo dediščino vključiti v vrtčevski in šolski vsakdanjik ter v vseživljenjsko izobraževanje, s čimer krešemo iskrice ljubezni do dediščine v srcih številnih ljudi. Le tako bomo zavarovali dediščino in jo ohranili za zanamce.

Več o temi in pristopih kako dediščino predstavljati različnim ciljnim skupinam ste lahko spoznali na regionalnih srečanjih v Ljubljani, Mariboru in Piranu.

Vabimo vas k uporabi celostne grafične podobe (spodaj).

Vabimo vas k ogledu dveh oddaj o lanskih DEKD in TKD, ki sta dosegljivi v arhivu RTV Slovenija:
Dnevi evropske kulturne dediščine: Dediščina#umetnost#razvedrilo https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174648410
S-prehodi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/s-prehodi/174649718

 

Slovenija v 2. in 36. minuti predvajanja dokumentarnega filma Evropa: skupna dediščina, ki je nastal v produkciji Sveta Evrope, kjer se poklonijo dinamični mreži nacionalnih koordinatorjev in projektnim vodjem dediščinskih skupnosti.
Prav tako se zahvaljujejo tisočim lokalnim koordinatorjem in prostovoljcem po vsej Evropi, ki svoj čas namenjajo pripravi Dnevov evropske kulturne dediščine! ❤
Celoten video si oglejte na Youtube youtu.be/xqh5uWXsE6k

Arhiv

DEKD in TKD 2019

Več o DEKD in TKD 2019 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2018

Več o DEKD in TKD 2018 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2017

Več o DEKD in TKD 2017 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2016

Več o DEKD in TKD 2016 si lahko preberete v arhivu.

DEKD v Evropi

Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD.

Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije.

Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Leto 2015 je bilo v evropskem merilu izjemno uspešno, saj se je večina sodelujočih držav poenotila v skupni temi - industrijski dediščini.

Pod okriljem Sveta Evrope so poleg nacionalnih dostopne tudi skupne spletne strani (http://pjp-eu.coe.int/en/web/ehd-jep/home), na katerih so informacije o organizaciji, ciljih, poslanstvu DEKD kot tudi o sodelujočih državah.

Pred leti je nastal interaktivni spletni portal (www.europeanheritagedays.com), na katerem se je med prvimi dvanajstimi državami predstavlja tudi Slovenija. Privlačni spletni napovednik dogodkov, kjer bodo na enem mestu združeni in predstavljeni vsi evropski dogodki, je mnogo več kot le to. Kaže bogastvo in raznolikost evropske dediščine, saj ponuja enako prepoznavnost na evropskem zemljevidu vsem, še tako oddaljenim prizoriščem septembrskih prireditev. 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE