Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Življenje na kmetiji Nekoč in danes

Obisk kmetije Kalan na Jami Vrtec pri OŠ Orehek Skupina: Storžki, Sončki, Gumbki (otrok je bilo 61) Kulturna dediščina KJER PRETEKLOST SREČA SEDANJOST V sklopu projekta kulturna dediščina kjer preteklost sreča sedanjost smo se v petek, 21.9.2018 z avtobusom odpravili proti vasi Jama, kjer smo obiskali kmetijo Kalan. Bistvo obiska vrtca na kmetiji je bilo spoznavanje življenja na kmetiji nekoč in danes. Raziskovanje smo začeli na sprehodu, ko smo si ogledali star kozolec, kamor so nekoč spravljali seno.

Otrokom smo nato pokazali kakšen sušilni sistem imajo na kmetiji danes. Zatem smo si ogledali staro hišo in novo hišo. Ogledali smo si star hlev in nov hlev. Stvari smo med seboj primerjali. Otrokom smo predstavili, da je včasih stala samo stara hiša in star hlev. Nato pa si je kmet Stanislav ustvaril družino ter za njo zgradil novo hišo in nov večji hlev. Tako smo otrokom predstavili kaj je bilo včasih in kako kmetija izgleda danes. Nato smo si ogledali celotno kmetijo. Na kmetiji živijo: krave, biki, telički, kokoške, petelini, piščančki, indijske tekačice (race), vietnamski prašič, ameriški prašič, zajčki, koze, kozlički, kozel, osel, mačke in psa. Vse smo si ogledali.

Pobrali jajca kokoškam. Zajčkom in kozam smo ponudili pobrana jabolka. Kravam in bikom travo. Mlademu teličku mleko. Sledile so tri delavnice:

ORODJA: ogledali smo si star traktor in nov traktor. Ogledali smo si staro leseno kolo in veliko gumo pri novem traktorju. Veliko prikolico in stare ''gare''. Kmet Stanislav je ročno s koso pokosil travo. Otroci so jo pograbili in naložili na stare ''gare'' in skupaj so jo odpeljali v hlev ter nahranili živali. Vsak otrok si je od blizu pogledal velik sodoben traktor in se z njim slikal.

HRANA: za mizo smo z lesenimi žlicami jedli žgance in kislo mleko iz ene posode - tako kot so to delali včasih. Nato pa smo pojedli še razkošne palačinke z marmelado ali čokolado, ki jih včasih ni bilo. Žena kmeta Bernarda je otrokom pokazala kako ročno zmešamo žgance.

PRIDOBIVANJE MLEKA: Ogledali smo si kako so včasih molzli na roke in današnjo novodobno mlekarno. Kako po ceveh iz hleva pride mleko v veliko cisterno. Včasih pa tega ni bilo. Imeli so pručko na katero so se usedli in posodo v katero so molzli.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE