Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Zaključno srečanje DEKD in TKD 2022 ter zaključni dogodek Erasmus+ projekta INSITES

Zaključno srečanju 32. Dnevov evropske kulturne dediščine in 10. Tedna kulturne dediščine ter zaključni dogodek Erasmus plus projekta INSITES je 23. novembra gostil Mestni muzej Ljubljana. Zbrali smo se, da bi skupaj ovrednotili naše delo in se zazrli tudi v prihodnost.

Gospa Špela Spanžel, v. d. direktorja direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo se je za uspešno izvedbo zahvalila in čestitala vsem, ki se strokovno ali ljubiteljsko posvečajo kulturni dediščini ter poudarila pomen dediščinskih skupnosti.

Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije se je pridružil pohvalam in čestitkam. Poudaril je, da mu je v veselje, da ZVKDS vse od leta 2000 koordinira tako pomembna projekta, ki sta dosegla razsežnosti, ki si jih ob njunih začetkih nismo predstavljali in, ki so prepoznane tudi s strani naših kolegov v tujini ter obeh institucij, Sveta Evrope in Evropske komisije.

Nataša Gorenc in Milena Antonić sta predstavili vrednotenje, predali novice iz Strasbourga in predstavili temo prihodnjega leta.

Ob jubilejni, deseti  izvedbi, sta predstavili 10 let Tedna kulturne dediščine.

Posebne zahvale za izjemne prispevke k razvoju in uspešni uveljavitvi Tedna kulturne dediščine so prejeli: v imenu partnerjev, Nada Požar Matijašič (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport), Nataša Bucik (Ministrstvo za kulturo), Vladimir Pirc in Vojko Kunaver (Zavod RS za šolstvo), Gašper Hrastelj (UNESCO komisija Slovenije), Ivana Leskovar (nekdanja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, Janja Bogataj (predsednica SVS); Karin Lavin, Boris Pangerc in Iztok Premrov.

V drugem delu srečanja smo prisluhnili priporočilom, kako lahko razvijamo interaktivna doživetja dediščine, uporabljamo portala Duri ter priročnik za vključevanje mladih v spoznavanje kulturne dediščine:

Matevž Straus in Hrvoje Ratkajec, Arctur d. o. o.: Priročnik za razvoj interaktivnih doživetij dediščine, INSITES (Erasmus+);

Jasna Fakin Bajec, ZRC SAZU: Priročnik za vključevanje mladih v ohranjanje in interpretacijo dediščine;

Matevž Šlabnik, IDRIJA 2020: Tečaji za ljubitelje dediščine na portalu Duri.

Po prijetnem druženju smo si ogledali začasno razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt, nekateri pa so se udeležili delavnice, kako razviti interaktivna doživetja dediščine s pomočjo gradiv iz projekta INSITES (Erasmus+).

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE