Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Vsak predmet in vsak material ima svojo zgodbo

V dneh od 22. septembra do 6. oktobra 2018 smo po vsej državi in širše obeleževali dneve evropske kulturne dediščine. Temu smo se pridružili tudi na OŠ Cerkno, in sicer v obliki kulturno-naravoslovnih dni za 8. in 9. razred. Skupni naslov dejavnosti je bil Vsak predmet in vsak material ima svojo zgodbo.

Osnošolci so spoznavali zgodbe lesa, povezane s Cerkljansko: pripravili so raziskovalne naloge o lesu kot gradbenem materialu in snôvi, iz katere so bila nekoč izdelana številna orodja, delovni pripomočki, oprema in, seveda, larfe cerkljanskih laufarjev.

Kustosinja Cerkljanskega muzeja jim je zgodbe lesa na zanimiv način približala s pomočjo starih dokumentarnih fotografij iz datoteke domačega muzeja, predsednik društva Driklc pa jih je ob ogledu njihove stalne razstave v "kašči" seznanil z dejavnostmi in izdelki omenjenega rokodelskega združenja.

Nato so učenci oblikovali vsak svoj lesen izdelek, ki je združeval praktično uporabnost in opozarjal na del kulturne dediščine našega področja - lesen obesek za ključe z obojestransko upodobitvijo likov iz laufarske družine. Devetošolci pa so prisluhnili zgodbam kamna.

Najprej so obiskali kamnoseka, ki jim je razložil, kateri izdelki so tisti, ki jih ljudje dandanes najpogosteje naročajo pri kamnoseku. Razkazal jim je različne vrste naravnega kamna ter orodja, s katerimi ga obdeluje. V nadaljevanju je kustos Cerkljanskega muzeja učence popeljal v preteklost.

Ob dokumentarnih fotografijah jim je pokazal, kako je kamen zaznamoval življenje nekdanjih rodov na Cerkljanskem in kako lepi so bili tudi nekdanji preprosti kamniti objekti in kamnoseški izdelki v naših krajih. Zaključek dneva je bil namenjen likovnemu ustvarjanju. Učenci so na črni podlagi risarsko upodabljali kamniti vodnjak, ki stoji na trgu pred župnijsko cerkvijo svete Ane.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE