Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

VRTEC BLED- ENOTA BOH. BELA: 5. ŠKRATOV POHOD-OD IGLICE DO SAVE

5. ŠKRATOV POHOD: OD IGLICE DO SAVE Letošnja tema DEKD Voda – od mita do arhitekture nas je spodbudila k raziskovanju preteklosti v domačem kraju. Na petem šratovem pohodu Od Iglice do Save smo spremljali strugo hudournika Suhe in raziskali, kako so nekoč uporabljali vodo v gospodinjstvih. Veselimo se, da so se nam pri pripravi in izvedbi pohoda pridružili Društvo žena in deklet na vasi in iz Kulturnega društva pevci pod vodstvom Franca Podjeda. Tako je bila letošnja prireditev bolj pestra in obsežna , z zanimivim programom, boljši pa je bil tudi obisk.

V četrtek, 28.9. 2017, popoldne je bilo na Bohinjski Beli živahno. Pohodniki skupaj z Zelenimi škrati iz vrtca smo se odpravili ob strugi hudournika Suha in prešteli vse mostove. Na začetku poti pod skalo Iglico se je pralo in umivalo po starem, ob Savi pa kuhalo in pomivalo. Zanimive dejavnosti so pripravile domačinke iz Društva žena in deklet, zraven pa so zadonele vodne (»pralske«) pesmi domačih pevcev . Pohodniki smo spremljali tok Suhe od slapu Iglica do izliva v Savo, si med potjo ogledali požarni bazen, vodni zbiralnik za stari vodovod, spoznali ledenico za hlajenje živil s pomočjo ledu iz blejskega jezera, se ohladili ob vaškem koritu, kjer so nekoč napajali živino, zvedeli, da so ženske pozimi splakovale perilo v topli vodi v Kotlu. Vmes pa so otroci s pomočjo kamenčkov v vrečki zavzeto šteli mostove in mostičke na Suhi. Pohod smo zaključili s krompirjevo pojedino ob Savi. Krompir v oblicah z dodatki (»zasko«, skuto, »putrom«, soljo) nam je vsem zelo teknil.

Spoznali smo, da so bile stare jedi zelo okusne in hranljive. Krompir smo pojedli s kožo vred, ker stara vraža pravi, da postaneš po celem krompirju tako pogumen, da te ničesar več ni strah. Ker je bila letošnja tema voda, smo si ob malici privoščili tudi VODO. Dogajanje je spodbudilo spomine mnogih domačinov, da so nam povedali še kaj o uporabi vode v našem kraju nekoč. Tako mogoče ne bo pozabljen delček življenja vasi v preteklosti. Za tiste, ki so naš pohod zamudili, smo za stekli Doma krajanov razstavili naše fotografije Suhe ob deževju in »pranja« otrok iz vrtca po starem.

Fotografije s Škratovega pohoda pa nam je oblikovala Sasha Vrečko. Maja Poklukar in »pogumni« Zeleni škrati iz vrtca na Boh. Beli

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE