Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Tiskarna se na ogled postavi

Vabilu tržaškega Kulturnega društva Bibnič Magajna se je oba popoldneva odzvala lepa, sicer ne preštevilna skupina obiskovalcev, a živahna in raznolika, po starosti in zanimanjih. Pritegnile so nas najprej nekatere stare tiskarske naprave, ki jih hranijo v hiši, in priložnostna fotografska razstava.

Nič manj pa ni zanimiv ogled sedanje fotostavnice z računalniki in svojo „server farm“. Ob koncu nas je dočakala še rotacija tiskarne s svojim novejšimi sedmimi rotacijskimi enotami. Tu se tiska Primorski dnevnik vse od leta 1948. Pozorno smo spremljali nelahke razlage o strojih. Posebno občuteno pa smo prisluhnili pripovedim o življenju tiskarjev. Nekdanji vodja rotacije Franko Starec in nekdanji linotipist Danijel Novak sta nas popeljala v čas tiskarskega stavljanja v svincu.

Sedanji vodja fotostavnice Marko Hussu pa nam je predstavil mali tiskarski muzej in današnje delovne prostore, ko se na videz zdi, da pri digitalizaciji ni kaj veliko videti. Ustvarilo se je pravo vzdušje, tudi anekdot in smeha ni manjkalo, a začutili smo predvsem ponos in zavest, ki priča o pomenu tega tudi še danes zahtevnega, v preteklosti pa res težkega, skoraj vedno pa večernega in nočnega dela dnevnikovih novinarjev in tiskarjev. Pri oblikovanju razstave sta pomagala tudi dijaka – stažista Sara in Alex. Arhivsko gradivo pri Odseku za zgodovino Narodne in študijske knjižnice sem odbrala Marta Ivašič.

(Foto - Damjan Balbi, Marko Hussu, Borut Kodrič)

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE