Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Regionalno srečanje DEKD in TKD 2020 v Piranu

Regionalno srečanje Dneovov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2020 je napolnilo dvorano Mediadomu Pyrhani. Srečanje je minilo v prijetnem in optimističnem vzdušju.

Na začetku nas je pozdravil Etbin Tavčar, vodja Območne enote Piran, ZVKDS, poudaril pomen naših skupnih prizadevanj za ohranjanje dediščine, pozval k aktivnejšem odnosu konkretno na primeru varstva in ohranjanja sečoveljskih solin ter vsem skupaj zaželel uspešno delo. V uvodnem predavanju so bile podane splošne informacije o DEKD, TKD, novice iz Sveta Evrope ter razložena tema Spoznaj? Varuj! Ohrani.

V klepetu o dediščini smo izvedeli marsikaj zanimivega. Ob sproščenem pogovoru so bile podane informacije in namigi na kakšen način dediščino približati različnim ciljnim skupinam. Milena Antonić, ZVKDS, Območna enota Maribor, je poudarila, da je najpomembneje biti zanimiv, pozornost pa se najučinkoviteje zbudi z zanimivimi zgodbami iz dediščine. Najpomembneje je, da otroci začutijo navdušenje in strast v tebi, kar se prenese na otroke. Andreja Brataševec, učiteljica slovenščine na OŠ Dobravlje je povedala, da spodbudila zanimanje učencev z branjem Menartove Kmečke balade … grunt je brez rok, sam je zdaj plug in oreh v zadnjem cvetu, sam v kotu Bog. … Najprej so se o tem pogovarjali, tudi o tem, ali obstaja v vasi kakšna zapuščena hiša. Poiskali so stare hiše in jih fotografirali.  Izpostavila je tudi učenca albanskih korenin, kako se je poistovetil s slovensko dediščino. Doživeto je opisal zapuščeno hišo v bližini njegovega doma.

Andreja Uršič je poudarila sodelovanje, koliko dela in ljubezni je vloženega v to, ko oživljajo stare vzorce, in jih oživljajo. Pomembna je sinergija med vsemi vpletenimi. Predstavila je dogodek Riba na tapalu paje. Veseli jo, da imajo podmladek, UNESCO dediščina jim veliko pomeni. Fulvia Zudič je v melodičnem naglasu v slovenskem jeziku izpostavila sinergijo, opisala nastajanje in izid dvojezične publikacije o dediščini, ki je nastala v okviru DEKD. Veseli jo, da so skupaj z vrtcem Lucija odkrivali večini domačinov nepoznano rudarsko dediščino Sečovelj. Gabriela Caharija je povedala, da jo je na začetku skrbelo kako bodo speljali velik dogodek, ko je v središču Trsta 450 otrok zapelo v slovenskem jeziku himno DEKD. Vsakdo, ki se je pridružil, je dodal nekaj svojega in nastal je krasen dogodek.

Za umetniško popestritev prostora je poskrbela gospa Lavra Bregar iz Vrtca mornarček, ki je postavila razstavo Moje obzidje. Dela so nastala v okviru lanskih DEKD in TKD, v sodelovanju z Ubaldom Trnkocziyem.

Po zaključku srečanja nas je Katja Košuta, konservatorka iz Območne enote Piran, popeljala po mestu. Imeli smo priložnost ogleda notranjosti svetilnika na rtu Madona.

Izčrpno reportažo in novico o srečanju je pripravila novinarka Radia Koper, Mojca Klarič.

Rok za prijavo dogodkov v program DEKD in TKD je 20. april 2020. Vabimo vas, da se nam ponovno ali na novo v letu 2020 pridružite!

 

Avtorja fotografij: Milena Antonić in Jožef Perne.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE