Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Regionalno srečanje DEKD in TKD 2020 v Mariboru

Regionalno srečanje DEKD in TKD 2020 v Mariboru

Regionalno srečanje Dneovov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2020 je včeraj napolnilo dvorano Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Srečanje je minilo v prijetnem in optimističnem vzdušju.

Na začetku sta nas pozdravila Aleksandra Berberih Slana, direktorica MNOM ter Srečko Štajnbaher, vodja Območne enote Maribor, ZVKDS in vsem skupaj zaželela uspešno delo. V uvodnem predavanju (v priponki spodaj) so bile podane splošne informacije o DEKD, TKD, novice iz Sveta Evrope ter razložena tema Spoznaj? Varuj! Ohrani. V klepetu o dediščini smo izvedeli marsikaj zanimivega. Uroš Dokl, kustos MNOM je poudaril, da je pri interpretaciji dediščine najbolj pomembno aktualizirati, povedati v razumljivem jeziku in biti ustvarjalen. V hipu je prinesel nekaj muzejskih predmetov in pokazal kako pri otrocih in odraslih pritegne pozornost. Uroš je avtor 49-tih pedagoško-andragoških programov v muzeju, absolutna uspešnica pa je program Muzej za mir, ki ga je ob zaključku srečanja tudi izvedel. Ob sproščenem pogovoru so bile podane informacije in namigi na kakšen način dediščino približati različnim ciljnim skupinam. Elizabeta Kos, etnologinja, ki je nekaj časa službovala na ZVKDS, Območni enoti Celje, kasneje poučevala na gimnaziji, sedaj pa je vzgojiteljica predšolskih otrok, je povedala, da je bila ob prvem sodelovanju pri TKD negotova. Z leti pa je opazila, da je prav to najpomembneje, da si prepričan vase, da verjameš v to kar počneš in potem vse dobro steče, tako sodelovanje kolegov v kolektivu in zunanjih sodelavcev, otrok in staršev. Zelo pomembno se ji zdi, da skozi vzgojo otrok, izobražujejo tudi starše. Čeprav imajo vzgojiteljice zelo proste roke pri umeščanju vsebin v vrtčevskem vsakdanu, pa v vrtčevskem kurikulu kulturna dediščina kot termin ne obstaja. Radeja Lokar Rutar, učiteljica likovne umetnosti na Osnovni šoli Franceta Prešerna Maribor je povedala, da njihova ravnateljica zelo podpira dejavnosti v okviru DEKD in je verjetno zato tudi lažje. Že dolgo sodelujejo pri TKD in kakšno leto naredijo zares veliko dejavnosti, kjer je vključena cela šola, potem pa naslednje leto malo počivajo in je obseg njihovih dejavnosti manjši. Zelo je pohvalila sodelovanje z ZVKDS, še posebej z Mileno Antonić, ki ima super programe in ji nikoli ni težko sodelovati. Mag. Aleksandra Boldin, profesorica zgodovine in sociologije na Gimnaziji Slovenske Konjice je poudarila, da dijaki izredno radi sodelujejo pri DEKD in TKD, saj le-to pomeni, da bo nekaj drugače. Mnogokrat se zgodi, da dijaki vključijo razvijanje spletnih aplikacij in nastanejo pravi produkti. Najbolj ji je v spominu ostal dogodek, ko je sodeloval priznani konjiški slikar in grafik ter dijakom dal na razpolago za poustvarjanje svoje grafike. Umetnik je bil ob izdelkih dijakov zelo zadovoljen in počaščen, povedal je, da so mnogo boljši od originalov.

Sklepna misel, ki jo je vsaka od govornic povedala na malo drugačen način, pa je ganila vse navzoče. Povedale so, da med številnimi obveznostmi in nalogami, ki jih imajo, prav sodelovanje v projektih DEKD in TKD pomeni »nekaj za dušo«. In to jim daje notranje zadovoljstvo ter občutek, da opravljajo pomemben poklic.

Rok za prijavo dogodkov v program DEKD in TKD je 20. april 2020. Vabimo vas, da se nam ponovno ali na novo v letu 2020 pridružite!

Svet Evrope bo zopet razpisal natečaj Zgodbe evropske dediščine (European Heritage Stories). Prijavi se lahko vsakdo. Vsakemu od desetih izbranih projektov bodo dodelili 10.000€. Razpis ne pogojuje lastne udeležbe. Časovnico razpisa najdete v PP uvodnega predavanja.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE