Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Recepti naših babic

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE
RECEPTI NAŠIH BABIC
7. 10. 2021
V četrtek, 7. 10. 2021, smo v okviru dni evropske kulturne dediščine od 1. – 4. razreda organizirali naravoslovne vsebine z naslovom Recepti naših babic. Učiteljice smo učence seznanile z vsebinami DEKD. Nekaj dejavnosti, ki se odvijajo v naši bližini, smo prebrali in predstavili. 
V sredini meseca septembra smo začeli zbirati najljubše recepte naših babic, prababic. 
Na dan naravoslovnega dne so se učenci od 1. do 4. razreda seznanili s pojmom zdrava prehrana, nekateri so izdelali prehransko piramido, narisali oz. izdelali zdrav obrok (lepili, izrezovali sličice iz revij). Nato je sledilo predstavljanje receptov. Ugotavljali, spoznavali smo nove jedi, sestavine in se o njih pogovarjali. Ugotavljali smo, kaj so njihove najljubše jedi, kaj so jedli nekoč in kaj od tega imamo zelo radi še danes. Vse recepte pa smo uredili v razredno knjižico receptov.
Učiteljice prve triade smo učence presenetile s sestavinami in receptom, ki ga otroci obožujejo še danes. Učenci so skušali po sestavinah ugotoviti, kaj bomo ta dan pripravili za pokušino. Ugotovili so, da bomo pripravili jagodne cmoke.
Učenci so spoznali potrebne sestavine za izdelavo skutnih cmokov. Pripravili so testo in na delček testa položili jagodo, nato so oblikovali kroglico-cmok. Vsi nestrpni so komaj čakali, da se cmoki skuhajo. Nato smo jih lepo pripravili na krožničke in si zaželeli dober tek. Ob koncu so učenci recept za cmoke narisali oz. napisali.
Učiteljica 4. razreda pa je učence presenetila s sestavinami za kruh in palačinke. Učenci so se preizkusili v pripravi in peki palačink. Naučili so se speči tudi kruh. Učenci so oba recepta napisali in jima dodali še ilustracije. Pogledali so tudi film o peki kruha v manjši in malo večji pekarni ter predstavili recepte svojih babic, ki so jih v ta namen prinesli v šolo.
Naš naravoslovni dan se je končal s pokušanjem jedi. Vsi učenci so bili zelo zadovoljni, saj so jim jedi uspele in bile zelo dobre.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE