Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Pritrkovalska delavnica "pesem štirih"

Avtor: Farno kulturno društvo Koroška Bela, četrtek 10.10.2019

Pritrkovalska delavnica z naslovom »pesem štirih« je drugi dogodek na Koroški Beli, ki smo ga v Farnem kulturnem društvu Koroška Bela pripravili za Dneve evropske kulturne dediščine v letu 2019.

Pritrkavanje je posebnost našega prostora, posebno izročilo in spada v ljudsko in cerkveno glasbena dejavnost, ki jo izvajajo amaterski glasbeniki in s katero obeležujemo večje katoliške praznike na Slovenskem. Med dogodke DEKD 2019 smo pritrkovalsko delavnico umestili, ker je pritrkavanje vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije in se je med nosilce izročila ter znanja v pritrkavanju v letu 2019 vpisala tudi skupina pritrkovalcev na Koroški Beli.

V goste smo povabili tudi pritrkovalce iz Kamne Gorice, ki prav tako ohranjajo ročno zvonjenje in posebno izročilo v pritrkavanju. Na delavnici so pritrkovalci predstavili pritrkovalske viže na svojih pripomočkih na katerih vadijo pritrkavanje.

V igranju na jeklenih ceveh in kamnogoriških miniaturnih zvonovih so se lahko preizkusili tudi obiskovalci. Udeleženci delavnice so izvedeli kakšen je pomen bitja in zvonjenja v posameznih delih dneva in tedna ter v času krščanskih praznikov ter kdaj zvonovi ne zvonijo in se oglasijo raglje.

Slovenci imamo tudi izjemno bogato izrazje, obstaja več kot tisoč izrazov, ki so povezani s zvonjenjem v cerkvenih zvonovih:.. Danes je zvonjenje v farnih cerkvah večinoma elektrificirano, zato je še toliko bolj pomembna skrb za ohranjanje izročila ročnega zvonjenja – pritrkavanja, ritmičnega muziciranje na zvonove, ki ga pritrkovalci izvajajo neposredno v zvoniku.

Foto: Nik Bertoncelj

Foto: Nik BertonceljFoto: Nik Bertoncelj
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE