Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Pravljica na obisku

Avtor: Danica Sedevčič, četrtek 20.12.2018

V niz dogodkov ob evropskem letu kulturne dediščine smo se učiteljice 1. in 8. razreda vključile projekt PRAVLJICA NA OBISKU. Učenke 8. razreda vsakih 14 dni obiščejo prvošolce in jim preberejo eno do slovenskih ljudskih pravljic.

Prva dva obiska sta bila izjemoma posvečena dvema pomembnima obletnicama. Ob pripovedki Zlatorog so se učenci spomnili 240-letnice prvega vzpona na Triglav, z zgodbo Pehar suhih hrušk pa so počastili 100-letnico smrti Ivana Cankarja. Od ljudskih pravljic pa so že ali bodo spoznali zgodbe: Boter petelin, S kačo se je oženil, Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice, O povodnem možu, Pes in volk, Janček ježek, O zlatih jabolkih, Sedem let pri beli kači, Tekma za bajtico...

Ob vsakem obisku se gostujoča pravljičarka najprej pogovori z učenci o temi pravljice, po branju pa ji povedo svoje mnenje in rešijo list z nalogo ali narišejo ilustracijo. Ob koncu šolskega leta načrtujemo branje pod krošnjami šolskih platan, in sicer tako, da bodo prvošolci brali pravljico učenkam 8. razreda, ki so jih pridno obiskovale vse šolsko leto.

Pravljica na obiskuPravljica na obiskuPravljica na obiskuPravljica na obisku
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE