Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Potepajmo se skupaj in spoznavajmo dediščino

Vedenje o dediščini je vključeno v vse izobraževalne programe na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor. Že konec prejšnjega šolskega leta so dijaki 3.a pod mentorstvom Metke Topolič pripravili seminarske naloge o kulturni dediščini na Ptuju, Ptujski Gori in Dornavi ter Mariboru in Pragi. V jeseni 2018 smo planirali tri strokovne ekskurzije za dijake.

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine smo si 25. 9. 2018 ogledali znamenitosti v Sloveniji, kjer smo imeli razlago strokovnjakinj z mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, dr. Simone Menoni Muršič in Svjetlane Kurelac. Dijaki 3.a - gimnazija ter 3.b in 3.co – gradbeni tehniki so z zanimanjem prisluhnili umetnostno zgodovinskim opisom, gradbenim in arhitekturnim zanimivostim ter restavratorskim postopkom v starem ptujskem mestnem jedru in Dominikanskem samostanu na Ptuju, v gotski baziliki na Ptujski Gori in baročnem dvorcu v Dornavi.

Dijaške vtise z ekskurzije, opise in fotografije, ter seminarske naloge razstavljamo v šolski avli od 5. novembra do 5. decembra 2018. Planirana ekskurzija v Prago 19. 10. 2018 v sklopu krožka »Potepajmo se skupaj« je zaradi premajhnega števila prijav odpadla. V sodelovanju z ZVKDS bo za dijake 1.bo voden ogled mesta Maribor 5. 11. 2018.

Foto: Denis Klemenčič, 3.co in M. Topolič

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE