Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Metelkov dan - Dr. Ignacij Knoblehar, kulturni dan

Avtor: Suzana Rajgl Zidar, sreda 08.01.2020

V torek, 8. 10. 2019, smo na šoli izvedli kulturni dan Metelkov dan, in sicer od 1. do 9. razreda. Kulturni dan je nosil naslov POTOVANJE S KNOBLEHARJEM OB REKI NIL. Obeležili smo 200. obletnico rojstva dr. Ignacija Knobleharja. Kulturni dan je potekala v okviru 29. DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE in 7. TEDNA KULTURNE DEDIŠČINE.

V I. triadi so izvedli tri delavnice, in sicer AFRIŠKE MASKE – delavnico je vodila ga. Anja Koren Usenik iz Slovenskega etnografskega muzeja, delavnico AFRIŠKI PLESI IN PESMI ter delavnico PORTRET KNOBLEHARJA.

V 4. in 5. razredu so izvedli pet delavnic, in sicer: AFRIŠKA PESEM IN PLES, ARABSKA PISAVA IN SLOVAR, DRŽAVE OD IZVIRA DO IZLIVA NILA, RASTLINE IN ŽIVALI OB NILU ter KNOBLEHARJEVI SODOBNIKI.

Učenci od šestega do devetega razreda so obiskali osem delavnic, ki so trajale po 20 min. Najprej so se učenci zbrali v matičnih učilnicah, kjer so jim razredniki pojasnili potek kulturnega dne. Učenci so tudi zapisali, kaj pričakujejo od kulturnega dne. Ob pol devetih so se delavnice pričele. Udeležili so se naslednjih delavnic: GEOGRAFSKA (AFRIKA, NIL), RASTLINSTVO IN ŽIVALSTVO NILA, KNOBLEHAR IN ENGLISH, FRAN METELKO, PRAVLJIČNA, LIKOVNA in ŠPORTNA DELAVNICA ter DELAVNICA NAČRT POTOVANJA.

Kulturni dan smo zaključili v večnamenskem prostoru šole, kjer smo si ogledali delček predstave o dr. Ignaciju Knobleharju, ki jo je napisal g. Janez Žakelj, metelkarji pa so jo uprizorili pod njegovim vodstvom in vodstvom ge. Patricije Haler. Nato nas je nagovoril še dr. Marko Frelih, doktor arheoloških znanosti, univerzitetni diplomirani arheolog, ki je od leta 2004 zaposlen v Slovenskem etnografskem muzeju in se ukvarja z raziskovanjem življenja in dela dr. Ignacija Knobleharja.

Kulturni dan je zaključila ga. ravnateljica Irena Čengija Peterlin, ki je nagovorila metelkarje ter se zahvalila gostom.

Vodja: Irena Pleterski

Kulturni dan je potekal tudi na POŠ Bučka. V torek, 08. 10. 2019, smo imeli na POŠ Bučka kulturni dan – METELKOV DAN. Ker to leto mineva 200 let od rojstva Ignacija Knobleharja, smo ta dan posvetili njemu.

Tudi Občina Škocjan je leto 2019 razglasila za Knobleharjevo leto. Obiskal nas je gospod Marko Frelih in nas s sliko in besedo popeljal v čas življenja in potovanja našega rojaka. Da so si učenci lažje predstavljali svet, kjer je deloval in kaj vse je počel, je gospa Patricija Haler poskrbela za razstavo, ki jo je postavila na ogled v naši telovadnici. Razstavo so si lahko ogledali tudi starši učencev.

Sledili sta tudi dve delavnici. Prva z naslovom Spoznajmo dežele in življenje ob reki Nil, druga pa Ples in petje v deželi Knobleharja. Učenci so pri obeh spoznavali deželo, življenje, pesem in petje v deželah, v katerih je deloval Knoblehar.

Zadnjo uro kulturnega dne smo namenili ustvarjanju za natečaj Metelkovo pero. Razmišljali smo o potovanju v bližnje in daljne kraje ter se tudi ozrli v prihodnost.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE