Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Malni, žage in fužine na Vrtovinščku

Leto nazaj smo odprli razstavo z naslovom Mlini v Vrtovinu. Zadnje šolsko leto pa smo našo raziskavo o mlinih razširili še na stope, žage in fužine in ji posvetili celo šolsko leto. V raziskavo smo vključili tudi nove ljudi, vaščane Vrtovina in potomce nekdanjih lastnikov mlinov, žag in fužin. Presenečeni smo bili, ko so Vrtovinci z veseljem sodelovali in obujali spomine ter jih delili z nami. Ugotovili smo, da je potok Vrtovinšček zelo verjetno vrtel kar 20 lesenih koles. Učenci so izdelovali plakate, intervjuvali sovaščane in izdelovali makete. Ogledali smo si ostanke nekaterih stavb in našli kar nekaj mlinskih kamnov. Nekateri danes služijo okrasnim namenom (miza, podstavek za cvetlični aranžma, podstavek za kapelico).
Projekt je delno potekal kot del pouka, veliko pa so učenci naredili tudi sami ali s pomočjo staršev. Prav to sodelovanje (otroci, starši, vaščani) je zagotovilo rezultate. Sodelovali smo tudi z Goriškim muzejem. 
Dopolnili, popravili in estetsko smo uredili brošuro (tu so sodelovali tudi sodelavci OŠ Dobravlje) in nastala je že prava pravcata knjiga z naslovom Malni, žage in fužine na Vrtovinščku – Zbirka spominov in pričevanj Vrtovincev. Tako knjiga kot projekt sta bili predstavljeni na razstavi ob dnevih evropske kulturne dediščine, od 27. 9. 2021 do 9. 10. 2021, v vrtovinski dvorani ob podružnični šoli Vrtovin. Zaradi velikega zanimanja smo razstavo še podaljšali.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE