Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Mali barjanski raziskovalci - predmeti naših prednikov

Vrtci Brezovica smo bili letos v projektu zelo dejavni. V enoti Vnanje Gorice so mlajše skupine izdelovale punčke iz cunj, s katerimi so se otroci radi igrali in jih imeli pri počitku. Po pripovedovanju in praktični demonstraciji enega dedka našega varovanca so izdelali žoge iz nogavic, ki so bile nekdaj zelo priljubljena igrača med otroki. Spoznali so nekaj kmečkih del in opravil (ličkanje in robkaje koruze, grabljenje listja, luščenje fižola, trenje orehov). Sicer pa so v enoti s pomočjo staršev, starih staršev in domačinov zbirali stare predmete.

Ob tem spoznavali njihovo uporabo, jih primerjali z današnjimi, risali z ogljem … Starejše skupine so si ogledale nekaj kmetij v kraju; med njimi kmetijo Erbežnik, kjer so lahko videli krušno peč, zidani štedilnik, pripomočke za peko kruha in mendergo - mizo za vzhajanje kruha. Na domačiji Židanek si so ogledali staro orodje in praktično uporaba le-tega (žaganje z žago, vrtanje z ročnim svedrom, klepanje kose), na domačiji Gršak pa različne konjske vprege. Starši so se odzvali njihovemu povabilu po prinašanju predmetov naše dediščine. Vse so opremili z opisom in letnico nastanka, če so jo vedeli.

Pripravili so razstavo, na kateri je bilo moč videti različne konjske vprege in drugo kmečko orodje, mlinčke za kavo, likalnike, šivalne stroje, petrolejke, molitvenike, stare igrače, različno posodo, telefone, pisalne stroje ... na katero so bili povabljeni starši, stari starši in domačini.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE