Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Mali Barjanski raziskovalci - jedi naših domačinov

V Vrtcih Brezovica so letos v projektu sodelovale vse enote in vse skupine našega vrtca. Otroci iz skupine Mravljinčki iz enote Podpeč so spoznavali in raziskovali jedi naših prednikov. Najprej so zbrali recepte, iz katerih je nastala »Mravljinčkova« kuharska knjiga.

V knjižnici so si izposodili veliko knjig o hrani in receptih in si jih ogledovali. En dan so pripravili jabolčni sok iz domačih jabolk, drugi dan pa so izdelali jabolčne krhlje in domačo slivovo marmelado. Otroci so prinesli svoje predpasnike, starši pa domača jabolka. Spoznali so pravljici: Lonček kuhaj (češka ljudska) in Prodajamo za gumbe (Vida Brest) ter deklamacijo Jabolko (neznani avtor).

V drugem tednu so se pripravljali na eko piknik: oprali in obrisali so jabolka, sušili jabolka, pekli pico, na pikniku je vzgojiteljica otrokom in staršem izročila košarico in recept za bučno juho. Vsak otrok je s starši na tržnici za gumbe kupil sestavine in naslednji dan so skuhali okusno juho, ki smo jo popili v skodelicah, kar za mizo na igrišču, in se tako pogreli v hladnem dopoldnevu. Za zaključek pa so, pod vodstvom babice otroka, ki ima ruske korenine, spekli še domače eklerje - rusko sladico.

Na jesenskem pikniku so na stojnici ponujali proseno kašo z domačo marmelado, pečena jabolka in polentine kroglice - jedi naših babic. Prosena kaša s suhimi slivami je krajevna jed naših domačinov. To je vzgojiteljici te skupine povedala njena tašča, ki je kot otrok sodelovala pri sejanju prosa, pobiranju klasja, otepanju semen na delovnem orodju-stopi in sušenju sliv, ki so rastla v vsakem vrtu. Jed je bila nasitna in priljubljena pri otrocih, saj so bile slive sladke.

Ker imamo v vrtcu veliko alergij, so suhe slive nadomestili z domačo marmelado, ki so jo pripravili z otroki in kuharicami v dopoldanskem času. V skupini pa so bili aktivni tudi nekateri starši otrok in sicer pri pripravi jabolk za sušenje, pripravi kostanja in jabolk za peko na jesenskem eko pikniku, pomagali so pri peki pice, ki so jo izbrali otroci kot primer današnje priljubljene hrane ter pri kuhanju bučne juhe po starem štajerskem receptu. V skupini so skupaj z otroki pripravili plakate dejavnosti, ki so jih tudi razstavili.

Projekt so zaključili z razstavo, ki je bila na ogled vsem staršem in domačinom, ki so se udeležili jesenskega piknika enote.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE