Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Lokavec in čas

Avtor: Karolina Kobal, ponedeljek 06.01.2020

V začetku oktobra smo v Lokavcu v okviru DEKD obeležili 25. obletnico projekta LOKAVEC IN ČAS, v katerem sodelujemo učenci in učiteljice Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, Podružnična šola Lokavec, Goriški muzej in Društvo za oživljanje lokavškega izročila DOLI in skupaj odrivamo in oživljamo dediščino domačega kraja.

Ob okroglem jubileju smo pripravili prireditev, izdali zbornik in pripravili razstavo starih predmetov, ročnih izdelkov in likovnih del na temo Razvedrilo nekoč. Zanimivo je bilo že ves mesec september, ko smo se učili starih iger, šivali punčke in medvedke iz blaga, izdelovali lutke iz ličkanja, vezli prtičke, izdelovali mlinčke in ustvarjali z glino. Na razstavo smo postavili stare slikanice, družabne igre, smuči in sanke, stare inštrumente in gramofone, ...

Zvečer smo v Dvorani Edmunda Čibeja pripravili prireditev, na kateri so sodelovali čisto vsi učenci lokavške šole, zapele so nam pevke iz Dramsko pevske skupine Zarja, pozdravila nas je predstavnica Krajevne skupnosti Lokavec ga. Bojana Pižent Kompara, slavnostna govornica pa je bila ga. Ivana Slamič, ki je z nami delila svoje spomine na začetna leta projekta, ko je bila še ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Po prireditvi je društvo DOLI poskrbelo za prijetno druženje ob hrani in pijači. Pri pogostitvi so pomagali tudi starši učencev, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Prisotni so lahko po prireditvi kupili barvit in spominov poln zbornik.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE