Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Likovna razstava Petre Shrestha

Dneve evropske kulturne dediščine smo v Velikih Laščah zaokrožili likovno. V galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji smo namreč v petek, 5. oktobra odprli še zadnjo likovno razstavo letošnjega galerijskega programa. Predstavila se nam je umetnica Petra Shrestha, magistra likovne pedagogike iz Ljubljane.

Petra je študirala Slovenski jezik in književnost ter Splošno jezikoslovje na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala junija 2000. Svojo poklicno pot je pričela kot prevajalka na Veleposlaništvu Republike Poljske v Ljubljani, po petih letih pa se je zaposlila v šoli. Sedaj poučuje slovenščino na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani, kjer vodi tudi delavnice oz. interesno dejavnost iz oblikovanja v glini. Na likovnem področju je leta 2000 pričela obiskovati kiparske delavnice pri akademski kiparki Anamariji Šmajdek, kasneje slikarske delavnice pri slikarju Skenderju Bajroviću, nazadnje pa delavnice risanja figure pri akademski slikarki Barbari Kastelec.

Rezultat tega je bil, da je leta 2013 uspešno opravila sprejemni izpit za magistrski študij Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in študij uspešno zaključila leta 2015.Petrino slikarstvo in njeno razstavo je predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Glasbeni program so oblikovali Simon Lušin in prof. Pavla Lušin s slovensko ljudsko pesmijo Kje so tiste stezice in kitarist Tristan Alex Hočevar s skladbo F. Tarrega: Tango.

Fotografije: Alenka Šefer

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE