Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

»KRALJEVANJE, ekskurzija po poti bratov Kralj od Ljubljane do Kostanjevice«

UTŽO ŠTUDIJSKI KROŽEK Spoznajmo svoje mesto in domovino, mentorica mag. Olga Paulič 30.

DEKD in ZKD 2020: SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI Poročilo o dogodku: »KRALJEVANJE, ekskurzija po poti bratov Kralj od Ljubljane do Kostanjevice«, sobota, 26. 9. 2020

V obdobju 2019 – 2020 so v sodelovanju med UTŽO Ljubljana (mentorici mag. Olga Paulič in dr. Rajka Bračun Sova), Finžgarjevo galerijo v Trnovem (Dušan Brešar Mlakar) in agencijo Ars longa (Damijan Sova) pripravili program »KRALJEVANJE, ekskurzija po poti bratov Kralj od Ljubljane do Kostanjevice«, ki so jo iizvedli v soboto, 26. 9. 2020. Temeljni program za ekskurzijo je pripravila dr. Rajka Bračun Sova, dani situaciji pa ga je prilagodila mag. Olga Paulič. Načrtovali sta ogled krajev, kjer sta se brata France in Tone rodila in ustvarjala: Zdenska vas v občini Dobrepolje, občinsko središče Videm in Kostanjevica na Krki. Kraje smo povezali s številnimi ekspresionističnimi slikami in kipi obeh umetnikov, ki predstavljajo običaje in kraje, ki so upodobljeni na njunih umetninah, kot npr. dve Tonetovi Kmečki svatb z zagoriškimi mačkarami (1934, 1937), Francetovi portreti rodbinskih otrok: Mestni in kmečki otroci (1931). O rojstnem kraju in okolici je napisal France biografsko delo Moja pot, 1933, ki smo ga po delih prebirali po zvočniku v avtobusu. Z ekskurzijo so zaključili dveletno obeleževanje spominskih dogodkov na tri pomembne umetnike, krajane Trnovega v Ljubljani, pod naslovom KRALJEVANJE: Maro, Tonetovo ženo (stodesetletnica rojstva, 2019), Franceta (šestdesetletnica smrti, 2020) in brata Toneta (stodvajsetletnica rojstva, 2020). Po avtobusnem odhodu iz Ljubljane, iz Trnovega, je bil naš prvi postanek v Zdenski vasi, kjer smo obiskali cerkev sv. Antona Padovanskega s freskami Stefana Šubica, kamor sta hodila brata s starši k maši. Sledil je obisk videmske cerkve sv. Križa s poslikavami iz 19. stoletja. France je naredil pred cerkvijo spomenik v spomin padlim v prvi svetovni vojni, na pokopališču pa je na domačem grobu oblikoval spomenik pokojnemu bratu, pilotu Ignaciju. Prizor smrti in materinega objokovanje je na sliki Moja mati (Pieta), 1934, upodobil Tone. Na pokopališču je France naredil še monumentalen spomenik družine Drobnič, kjer je reliefno upodobil številne pomembne osebe, ob robu pa tudi svoj in bratov portret. V bližnji kapelici ob cesti, je Tone oblikoval dva svetnika - Cirila in Metoda.

Nedaleč stran, v Zagorici, rojstnem kraju obeh bratov, smo se fotografirali na mestu kjer je nekoč stala njuna rojstna hiša. Danes stoji na njenem mestu Francetov bronasti odlitek portretne reliefne upodobitve obeh bratov. Original je v galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici (Brata, 1940, les, relief). Med premorom v Žužemberku, smo si individualno ogledali grad, nato pa nadaljevali potovanje do Kostanjevice na Krki. Najprej smo obiskali pokopališče, kjer smo se na Tonetovem grobu poklonili njegovemu spominu in ustvarjalnosti. Presenetljivo je, da si je sam oblikoval nagrobnik še za življenja. Naredil ga je v obliki reliefnega stebra, v katerem prepoznamo več njegovih rok, ki ustvarjajo samostojne kipe, reliefe, slike, risbe in grafike (njegova ustvarjalna področja). V bližnji Osnovni šoli Jožeta Gorjupa je naredil portal in vhodna vrata v šolo, ki jih je kot šahovsko polje zapolnil z reliefi in praznimi polji. Po ogledu Gorjupove poslikave v cerkvi sv. Nikolaja v mestu, smo odšli v frančiškanski samostan Kostanjevica na Krki. Po ogledu forma vive in predstavitvi samostana, smo si ogledali bogate zbirke doniranih del v Galeriji Božidarja Jakca v samostanu. Več desetletij so zbirali likovna dela Toneta Kralja, Franceta Kralja, Božidarja Jakca, Jožeta Gorjupa in drugih ter postali žarišče slovenskega ekspresionizma. Na našo posebno željo so razstavili in umestili v razstavno dvorano portret očeta Janeza Kralja. Poleg Tonetove slike, 1929, ki stalno visi na steni, so postavili slikarsko stojalo, na njem pa razstavili Marino sliko z upodobitvijo tasta, 1939 (shranjeno v depoju). Slogovno zelo različni deli.

Z nepozabnimi vtisi smo odšli do gostilne Žolnir, ki slovi po dobri hrani in slovitem dolenjskem cvičku. Prepustili smo se kulinariki in pogovoru o dveh izjemnih bratih, ekspresionističnih umetnikih in obujanju spominov na umetniško dinastijo Jeraj, Kralj, Vremšak in Richter. Veliki umetniki iz naše bližnje preteklosti. S tem smo zaključili naše sodelovanje na 30. DEKD in TKD.

V Ljubljano smo se vrnili v zgodnji večerni uri, utrujeni in umetnostno bogatejši. Vsem, ki so pripomogli k uresničitvi ekskurzije KRALJEVANJE in so sodelovali na njej, se zahvaljujemo za pomoč in zaupanje. Agencija je vse pripravila v skladu z NIJZ pravili, zato smo se vsi zdravi vrnili domov.

Zapisala: mag. Olga Paulič, 30.10.2020

»KRALJEVANJE, ekskurzija po poti bratov Kralj od Ljubljane do Kostanjevice«, sobota, 26. 9. 2020
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE