Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Gastronomske regije Slovenije

VESELA JESEN NA IC PIRAMIDA MARIBOR, 2021 / 2022
Vesela jesen na IC Piramida Maribor, je postala že stalna oblika druženja, ustvarjanja in raziskovanja na naši šoli. Ta naš projekt je že tradicionalen, saj ga izvajamo že vrsto let. Že, ko smo ga prvič izvedli na šoli, se je pokazalo, da je projekt dobro sprejet in da bo postal septembrska stalnica na naši šoli – in res je tako.
Letošnji moto naše Vesele jeseni se je glasil: GASTRONOMSKE REGIJE V SLOVENIJI. 
Naši dijaki so skupaj z učitelji pripravljali različne izdelke (slaščičarske, mesarske in pekarske) glede na posamezno regijo, ki so si jo izbrali.
Samo spomnimo se, koliko različnih pokrajin imamo, koliko imamo različnih narečij, koliko različnih narodnih noš, koliko različnih sortnih vin in seveda imamo v Sloveniji tudi različne gastronomske regije.                                                                                                                          
In vsaka od teh regij ima svoje posebne jedi, svoje postopke priprave, svoje recepture, skratka Slovenija je prava gastronomska zakladnica.
Torej, kot lahko vidimo, je letošnje področje, ki ga je obravnavala naša Vesela jesen široko in polno različnih možnosti.
Letos smo se v projektu »ukvarjali«  tudi z naslednjimi dejavnostmi:
1. fotografski natečaj,
2. literarni natečaj,
3. likovni natečaj,
4. selfi natečaj,
5. senzorika,
6. kviz,
7. naj izdelek,
8. naj stojnica,
9. naj pogrinjek
10. inovativni izdelek Vesele jeseni 2021 / 22.
Spoznali smo nove, jedi, nove načine priprave, skratka, spoznali smo prehranske posebnosti v Sloveniji, predvsem pa dejstvo, da so Slovenci nekoč že dobro vedeli, da je hrana lahko tudi zdravilo.
Tako, tudi letos smo uspešno zaključili naš projekt Vesela jesen na IC Piramida Maribor in lahko smo zadovoljni. Bili smo uspešni, spoznali smo veliko novega, tako o gastronomiji v Sloveniji kot o tradicionalnih jedeh pri nas, predvsem pa smo se, kljub trenutnim zahtevnim okoliščinam, ki jih prinaša »covid obdobje« povezali, sodelovali, analizirali in raziskovali področje, ki nas zanima in nas povezuje; seveda vse to v skladu s priporočili NIJZ.
Za konec lahko rečemo samo še to: Na svidenje Vesela jesen 2021 /22, bila si uspešna in poučna… -… in pozdravljena Vesela jesen 2022/23, veselimo se te.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE