Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Bvažunova hiša na Koroški Beli

Farno kulturno društvo Koroška Bela je za letošnjo temo DEKD: »Spoznaj? Ohrani! Varuj.« pripravilo razstavo o zapuščeni kmečki hiši na Koroški Beli. V Kulturnem hramu na Koroški Beli je bila na ogled kolekcija fotografij z naslovom »Bvažunova hiša – bilo je nekoč« avtorja Sandija Novaka, mojstra fotografije in mentorja mladim fotografom.

Idejo za razstavo je avtor dobil pred leti, ko so z učenci fotografskega krožka na Osnovni šoli Koroška Bela fotografirali kamnito dediščino v domačem kraju. Sandi o stari hiši:»Bvažunova hiša me je očarala, ker se je v njej ustavil čas. Hvala Bogu da večine stvari v njej ni nihče pospravil ali v njo prinesel moderne krame. V hiši ni umetne svetlobe, zato je bilo ustvarjanje posebni izziv.« Zapuščena Bvažunova hiša je primer kmečke hiše z ohranjenimi baročnimi okni in kamnitim portalom na Koroški Beli. Razporeditev prostorov v notranjosti hiše je avtentična. V hiši je ostalo nekaj opreme ter starih osebnih in uporabnih predmetov, ki jih je, predenj jih zob časa dokončno uniči, Sandi Novak na fotografijah dokumentiral. Hiša je v zasebni lasti in ni dostopna za javnost, zato je marsikateri obiskovalec prvič dobil vpogled v prostore kmečke hiše in nekdanjo bivalno kulturo. Razstavo so si ogledali tudi otroci Vrtca Jesenice, Enote Cilke Zupančič s Koroške Bele.

Razstava s fotografijami interierja opuščene stare kmečke hiše je bila postavljena v okviru letošnjih jubilejnih Dnevov evropske kulturne dediščine. Razstavo »Bvažunova hiša« in druge umetnostno-zgodovinskih znamenitostih in krajevne zanimivosti na Koroški Beli si je ogledala tudi evropska poslanka Tanja Fajon z delegacijo. Fotografije: Bvažunova hiša: Foto: Sandi Novak Otvoritev razstave v Kulturnem Hramu. Foto: Nik Bertoncelj Tanja Fajon na ogledu znamenitosti na Koroški Beli .

Foto: Lana Mazzini

Bvažunova hiša na Koroški BeliBvažunova hiša na Koroški BeliBvažunova hiša na Koroški Beli
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE