Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Bog žegnaj!

Najstarejše skupine so spoznavale kulinarično dediščino preko videoposnetkov, literature, pesmic, deklamacij in pravljic. Eno skupino so na domu gostile tri domačinke z Jezera. Milenka Bezek, naša upokojena vzgojiteljica, jih je peljala do vaške kmetije, kjer so si ogledali krave, telička, pujske in kokoši. Tam so poskusili maslo s kruhom, kislo mleko, jogurt in skuto. Potem pa je pokazala, kako se pripravijo skutni štruklji. Otroci so sodelovali pri pripravi, na koncu pa so jed tudi poskusili. Vrata svojega doma je gostoljubno odprla še ena naša upokojena sodelavka, Katarina Susman, in pripravila ajdove in koruzne žgance z ocvirki in mlekom. Prikazala nam je celoten postopek, otroci so imeli možnost sodelovanja, na koncu pa so jed tudi pojedli. Na svojem domu nas je gostila tudi gospa Mari Medveš z Inštituta dr. Antona Trstenjaka, medgeneracijskega društva za kakovostno starost. Pri njej so poskusili krompir v oblicah s kislim mlekom. Otroci so se z veseljem odzvali povabilu vseh treh domačink. Še posebej zato, ker smo se do njih odpeljali, čeprav le za dve postaji, z mestnim avtobusom.

Starše smo naprosili, da so doma, skupaj z otrokom, pripravili eno tradicionalno jed, po receptu naših prednikov. Pri kuhanju, peki in izdelovanju plakatov, na katere so poleg fotografij priložili še recept, so bili zelo ustvarjalni. Nekatere družine so dodale še zastavo, nošo in opis pokrajine, od koder jed izvira. Otroci so v vrtcu s ponosom in navdušenjem predstavili svoje izdelke. In kakšne jedi so pripravili: flancate, miške, skutine štruklje, pehtranovo potico, jabolčni zavitek, pečena jabolka, belokranjsko pogačo, rižev narastek, buhteljne, gibanico, rižev narastek, močnik, šaro, kolerabno juho, ješprenj, zabeljen fižol s krompirjem in ocvirki, ribniško trojko, joto s kislo smetano, krompirjeve žgance, ričet s klobaso, prežganko, bučno juho, pečenice, matevž in zelje, polento z mlekom ali golažem, domač kruh, istrske raviole, žlikrofe, buranjo, smukavc s habanco in žilševko … V vrtcu imamo tudi tujejezične otroke iz Bosne, Makedonije in Madžarske in te družine smo naprosili, da pripravijo eno tradicionalno jed iz svoje države. Plakete družin smo izobesili v garderobi in pripravil razstavo. Iz zbranega, vsebinsko bogatega in raznolikega dokumentarnega gradiva pa bomo pripravili knjižico receptov, ki jo bomo prodajali na našem novoletnem bazarju.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE