Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

7. pohod Pot tematskih poti na svoji zemlji 2019

Avtor: Društvo Baška dedščina, petek 15.11.2019

7. pohod po tematski poti Na svoji zemlji preteklo soboto je bil eden od petih dogodkov na Tolminskem, umeščenih v program prireditev ob Dnevih evropske kulturne dediščine. Posvečen je bil 100. obletnici rojstva režiserja Franca Štiglica, ki je s svojim filmskim prvencem Na svoji zemlji ime Baške grape ponesel v svet. Na startu v Domu krajanov na Grahovem ob Bači je Društvo Baška dediščina okrog 50 pohodnikov iz različnih krajev Primorske in Ljubljane najprej povabilo k ogledu odlomkov iz filma Na svoji zemlji in utrinkov iz dogodkov, ki od leta 2012 bogatijo in nadgrajujejo pot.

Na štiri ure dolgem pohodu jih je spoznavalo z nastajanjem filmske zgodbe ter skozi prijetne in manj prijetne, čustveno obarvane, hudomušne in poučne zgodbe plemenitilo njihovo znanje s seznanjanjem lokalne zgodovine. Posebej je izpostavilo tri s Koritnice, ki so jih letos zaznamovale okrogle obletnice. - V sodelovanju s KS Grahovo ob Bači je na razgledni točki nad Bohinjsko progo odkrilo informacijsko tablo borcu NOB, minerju in diverzantu Rudiju Bašlju. Najbolj znana akcija, v kateri je sodeloval v noči od 22. na 23. april 1944, je bil zažig glavnega skladišča s 700 sodi pogonskega goriva, ki ga je nemška vojska skladiščila v Postojnski jami.

Letos je tudi 100. obletnica njegovega rojstva in 40. obletnica smrti. Osrednji govornik je bil predsednik ZZB NOB Tolmin, Kobarid, Bovec Rok Uršič. - Spomnilo je na 100. obletnico rojstva slikarja domačina Ljuba Brovča. Rojstnemu kraju se je poklonil s številnimi risbami, leta 1972 pa še z izdelavo osnutka za veličasten, 6 m visok spomenik padlim krajanom v obliki treh pušk. - Izpolnilo je željo Emilije Soklič iz tehnične ekipe filma Na svoji zemlji in prižgalo svečko članu ekipe, ki je preminil v tragični nesreči na začetku snemanja filma novembra 1947. Dejanje bo stalnica prihodnjih pohodov.

Sporočilnost pohoda je ena od udeleženk strnila v zahvali: »Z vstopom v svet izročila, ki se nanaša na nekaj našega, poznanega in domačega ste pohodnikom ponudili pristnost in avtentičnost, skozi katero se lahko že najmlajši soočijo z realno močjo zgodovinskih ostankov, dogodkov, posledic in izkušenj naših prednikov.«

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE