Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Aktualni posegi

Tu lahko  izveste več o naših trenutnih prenovah, restavratorskih posegih, konservatorskih načrtih, izobraževanju in  raziskavah, ki jih izvajamo.

Dolenja vas pri Senožečah – Cerkev Žalostne Matere Božje, freske v cerkvi so spet vidne

Dolenja vas pri Senožečah – Cerkev Žalostne Matere Božje (EŠD 9265) Po dveh desetletjih so freske v Dolenji vasi ponovno vidne.

Po sledovih rimskodobne zemljiške razdelitve

Prihod in prisotnost rimskega imperija na novo osvojena ozemlja se zelo jasno manifestira tudi v današnjih, predrugačenih naselbinah, grobiščih, cestah, akveduktih ipd.

Zalog pri Moravčah, restavriranje Jelovškovih fresk

Dvorec Zalog (Wartenberg) pri Moravčah je bil požgan in po vojni porušen, čeprav je veljal za eno lepših profanih baročnih celostnih umetnin pri nas.

Bled, cerkev Marijinega vnebovzetja 1

V sklopu revitalizacije Blejskega otoka je letos na vrsto prišla cerkev Marijinega vnebovzetja. Župnija Bled, ki je upravljavec Blejskega otoka, je k sodelovanju povabila tudi ZVKDS Restavratorski center.

Celje, sestavljanje razdrobljene stenske poslikave

Eden večjih projektov, ki ga izvajamo na Oddelku za stensko slikarstvo, Restavratorskega centra ZVKDS je sestavljanje več kot 9.000 koščkov razdrobljene stenske poslikave z arheološkega najdišča v Celju.

Javorca, Spominska cerkev sv. Duha

Restavratorji so ob ogledu cerkve ugotovili, da je bila poslikava lesenega  stropa, zgornjega dela sten in oltarne menze v slabem stanju zato je bil izdelan konservatorski načrt za posege. Dela so se  začela konec marca 2016.  Najprej so bili izvedeni restavratorski posegi na  lesenem stropu cerkve; utrjevanje, plombiranje in retuširanje barvne plasti na stropu. V nadaljevanju bo v cerkvi restavrirana tudi razstavna vitrina in urejena zakristija.

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE