Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Vladna palača, na vhodu postavljeni novi kopiji kipov

Obsežna restavratorska dela na obeh kipih Zakon in Moč z vladne palače so zaključena. Kopiji skulptur sta nameščeni, originala pa v postopku konservacije in priprave za kasnejšo postavitev v prostoru z ustreznimi klimatskimi pogoji.

Originalni skulpturi iz naravnega kamna sta delo enega vodilnih dunajskih kiparjev tistega časa Josepha Beyerja. Primere njegovih del lahko še danes občudujemo v Avstriji, npr. kip Julija Cesarja pred avstrijskim parlamentom in na Hrvaškem, kjer poleg originalnih skulptur, hranijo tudi modele iz gipsa po katerih je nastala tudi Marija z Angeli na zagrebški katedrali.

Atributi Zakona so rimski liktorski sveženj (simbolizira moč zakona, povezanost), zakonik v levici in ob desni nogi plodovi »dobre vlade« -rog izobilja (slika levo). 

Moč sedi na prestolu s stiliziranimi krilatimi levi v desnici drži meč z lovorjevimi listi, v levici kraljevo insignijo (slika desno).

Konec leta 2013 so analize, ki jih je izvedel Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pokazale slabo stanje originalnih skulptur izpred protokolarnega vhoda Vladne palače na Prešernovi cesti. Zato so strokovnjaki Restavratorskega centra skulpturi demontirali in odpeljali v restavriranje. Podrobnejše naravoslovne analize izvedene v nadaljevanju so pokazale, da sta skulpturi v bistveno slabšem stanju od pričakovanega. Skulpturi sta bili sicer v preteklosti že večkrat restavrirani, na kar kažejo številni sekundarni sloji oz. debelina nanosov. Ob tem smo ugotovili tudi, da je bila originalna površina, verjetno kot del enega starejših posegov, mestoma ponovno preklesana. S  tem sta bili originalni skulpturi okrnjeni.

Zaskrbljujoče stanje skulptur iz naravnega kamna je odprlo veliko strokovnih vprašanj in dilem ali lahko s sodobnim znanjem in pristopom, ustrezno konserviramo skulpturi, ne da bi pri tem močno posegli v original.

Po pregledu vseh rezultatov analiz so se strokovnjaki v širši delovni strokovni skupini odločili, da se originalni skulpturi na vhodu nadomesti s kopijami. Originala pa se konservira in pripravi za kasnejšo postavitev v prostoru z ustreznimi klimatskimi pogoji.

Pred izdelavo kopij so v RC ZVKDS natančno pregledali vso arhivsko dokumentacijo in fotografije skulptur, da bi se lahko manjkajoči deli ustrezno nadomestili ali dopolnili.

Kopiji v naravnem kamnu Pietra leccese sta nastali z kombinacijo novejše 3D tehnologije, rezkanja na CNC stroju in zaključne ročne obdelave.  

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE