Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Vabilo na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«

Avtor: Tajda Senica, ponedeljek 02.12.2019

V torek, 17. 12. 2019, vas med 10:00 in 16:30 vabimo v Hišo EU (Dunajska 20) v Ljubljano na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«, na kateri nam bodo strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske in Anglije predstavili bogato dediščino rimskih obrambnih sistemov. Dogodek organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru projekta CLAUSTRA+.

Prvi del konference bo namenjen ravno predstavitvi rezultatov projekta CLAUSTRA+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum), ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška.

Drugi del konference, s prispevki z oddaljenih najdišč rimskih meja, bo posvečen spominu na nedavno preminulega nemškega arheologa Stephana Benderja, limes-koordinatorja v Baden-Württemberg, ki je od leta 2015 spremljal in podpiral razvoj projekta CLAUSTRA+. Sebastjan Sommer, Landeskonservator na Bavarskem in predsednik nemške limes komisije ter profesor v Bambergu, nam bo predstavil izkušnje na področju varstva, prezentacije in raziskovanja retijskega limesa po vpisu spomenika na seznam svetovne dediščine UNESCO. Dolgoletna sodelavka arheologa Stephana Benderja, Julia Datow-Ensling, bo spregovorila o njegovih dosežkih na področju raziskav in prezentacije gornjegermanskega in retijskega limesa. Mark Driessen iz Univerze v Leidnu bo primerjal monumentalnost vojaške arhitekture različnih obdobij na severozahodnem in jugovzhodnem robu rimskega imperija s prezentacijo o trdnjavah Nijmegen na Nizozemskem in Udhruh v Jordaniji. Rob Collins iz Univerze Newcastle bo predstavljal nekoliko manj znano sliko poznih faz razvoja in uporabe Hadrijanovega zidu v Angliji.
 
V tretjem delu konference bodo predstavljene nedavne arheološke raziskave na področju obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Deloma gre tukaj za raziskave, ki so bile izvedene prav v sklopu projekta CLAUSTRA+, deloma pa tudi za posege, ki so v istem času potekali na sorodnih najdiščih.

Več v priponki!

 
Kraj dogodka: Hiša EU, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana.

Prijave zbiramo do 12. 12. 2019 na elektronski naslov tajda.senica@zvkds.si

Udeležba na dogodku je brezplačna. Predvideno je simultano tolmačenje dogodka

Med vašim obiskom Hiše Evropske unije nikar ne zamudite brezplačnega ogleda multimedijskega centa Doživi Evropo.

Vabljeni!

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE