Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

V prvem tednu septembra smo izvedli redni letni monitoring stanja Aljaževega stolpa

V začetku septembra so se na Triglavu vzpostavili ustrezni vremenski pogoji (stabilno suho vreme, nizka vlažnost, ne premočen veter, dovolj visoke temperature) za dostop in dela na Aljaževem stolpu.  6. in 7. 9. 2023 je zato ekipa v sestavu dr. Martin Kavčič (ZVKDS Restavratorski center), dr. Rok Hafner (ZVKDS Restavratorski center) ter mag. Gorazd Lemajič (Narodni muzej Slovenije) opravila redni letni monitoring stanja ter ob tem temeljito osvežila podobo stolpa. Poleg običajnih sanacijskih del, ki zajemajo odpravo manjših poškodb, odstranitev napisov in nalepk, pregled napetosti jeklenic, barvanje najbolj izpostavljenih delov stolpa, je bila v tokratnem posegu v celoti prebarvana streha skupaj z zastavico. To je bilo potrebno, ker se je število površinskih poškodb z leti nabralo do stopnje, ko korekcija po posameznih ni bila več smiselna.

Poleg vzdrževalnih posegov na stolpu se je ekipa lotila tudi ureditve okolice in drugih elementov na vrhu Triglava. Očistila je spominsko ploščo ter uredila zložbo skal in kamenja okoli nje, s skrinjice z žigom odstranila nalepke, pregledala in delno očistila tudi Staničevo zavetišče.

Na ta način je bilo poskrbljeno, da je Aljažev stolp pripravljen za montažo triglavske panorame. Ta se je izvorno razprostirala v pasu pod okenci po celotnem notranjem obodu in za katero je že Jakob Aljaž dejal, da je najpomembnejši element opreme stolpa. Če bodo le dopuščali vremenski pogoji bo nova panorama, katere poslikava je v zaključni fazi, nameščena še pred zimo. Na ta način bo po petih letih zaokrožena celovita prenova Aljaževega stolpa, spomenika državnega pomena in nenazadnje našega narodnega simbola.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE