Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Utrinki z udeležbe ZVKDS na sejmu Monumento v Salzburgu

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije se je od 11. do 13. januarja 2018 drugič predstavljal na sejmu Monumento v Salzburgu. Sejma se je udeležilo 177 razstavljavcev iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije, Slovaške, Češke, Romunije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Sejem je obiskalo približno 3000 obiskovalcev, ki so pokazali zanimanje za varovanje kulturne dediščine, restavratorstvo, tradicionalne obrti, kulturne krajine, digitalizacijo in popularizacijo dediščine.

Zelo dober obisk smo imeli tudi na stojnici Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer smo predstavljali publikacije, projekte (še posebej projekt CLAUSTRA+), filme in plakate: Vrednotenje kulturnih krajin, Sečoveljske soline, Mostovi, Pot miru, projekt Carpaccio. Izvrstno fotografsko gradivo za plakate so poleg naših kolegov prispevali tudi znani slovenski fotografi, kot so Primož Hieng, Andrej Blatnik, Boris B. Voglar (za soline), Miran Kambič (za mostove), Tomaž Ovčak, Boris Pretnar in Željko Cimprič (za Pot miru). Mednarodni publiki smo približali poudarke Evropskega leta kulturne dediščine iz slovenske perspektive; še posebej priljubljeno je bilo promocijsko gradivo, ki ga je za Evropsko leto kulturne dediščine pripravilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.Počaščeni smo bili z obiskom državne sekretarke z Ministrstva za kulturo Republike Slovenije Damjane Pečnik, ki se je udeležila slavnostne otvoritve sejma. Dober obisk so imele tudi okrogle mize in predstavitve, ki so potekale na odru v sejemski dvorani. Ne samo strokovnjaki, ampak tudi ljubitelji in lastniki kulturne dediščine so pozorno prisluhnili razpravam na odru. Veliko zanimanje sta vzbudili strokovni predavanji naših kolegov (Mag. Marvy Lah, Etbin Tavčar: Vrednotenje kulturne krajine v sistemu varstva kulturne dediščine; Mag. Barbka Gosar Hirci, Emina Frljak Gašparović: Restavriranje umetnin Vittora in Benedetta Carpaccia v korpski stolnici). Zelo zanimiva debata se je odvijala tudi na okrogli mizi o Evropskem letu kulturne dediščine, na kateri je sodeloval tudi naš generalni konservator, dr. Robert Peskar. 

Naslednji sejem Monumento bo potekal januarja 2020. Auf Wiedersehen!

Več na spletni strani: http://www.monumento-salzburg.at/1475/items/monumento-salzburg-internationaler-treffpunkt-zum-auftakt-des-europaeischen-kulturerbejahres-2018.html


Slavnostni govorci otvoritve sejma (© Vogl-Perspektive): Harald Preuner (župan občine Salzburg), Damjana Pečnik (državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS), Uwe Koch (Nemški nacionalni odbor za spomeniško varstvo), Hedwig Kainberger (moderatorka), Zuzana Ondrejková (direktorica oddelka za varstvo kulturne dediščine Ministrstva za kulturo Slovaške republike), Ruth Pröckl (referentka za svetovno dediščino na uradu zveznega kanclerja Republike Avstrije), Nott Caviezel (član švicarske zvezne komisije za spomeniško varstvo in predstojnik inštituta na Tehnični univerzi na Dunaju), Stefan Balici (Generalni direktor Nacionalnega inštituta za kulturno dediščino Romunije).

 


Ekipa na stojnici ZVKDS ob obisku delegacije iz avstrijskega Zveznega urada za spomeniško varstvo oziroma BDA (vključno s predsednico BDA Prof. Dr. Barbaro Neubauer), ter ob obisku kolegov iz Nacionalnega inštituta za kulturno dediščino Romunije (med njimi je tudi generalni direktor dr. Stefan Balici).


Slavni (redni) obiskovalci stojnice ZVKDS: zgoraj – dvorni svetnik dr. Ronald Gobiet (bivši deželni konservator za deželo Salzburg) ob dr. Katharini Zanier in generalnemu konservatorju dr. Robertu Peskarju (ZVKDS), dr. Bernd Euler-Rolle (strokovni direktor avstrijskega Zveznega urada za spomeniško varstvo), dr. Uwe Koch (Nemški nacionalni odbor za spomeniško varstvo); spodaj – Stefan Linsinger (Linsinger Vermessung ZT-GmbH), generalni konservator ZVKDS Robert Peskar in Harald Gnilsen (direktor Gradbenega oddelka Dunajske nadškofije).


Atrakcija stojnice ZVKDS so bile replike Plečnikovih stolov iz Plečnikove hiše: posebna zahvala gre MGML za izposojo čudovitega pohištva!


Poleg publikacij ZVKDS smo razdelili razne zloženke naših projektov in promocijsko gradivo Sečoveljskih solin ter Poti miru, ki smo jih predstavili tudi na plakatih: iskrena hvala Fundaciji Pot miru in SOLINE Pridelava soli d.o.o. za promocijsko gradivo! 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE