Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Utrinki iz otvoritve razstave Vittora Carpaccia v Doževi palači v Benetkah

V petek, 17. 3. 2023 je v Doževi palači v Benetkah potekala otvoritev velike retrospektivne razstave slik in risb mojstra beneške renesanse Vittora Carpaccia. Njegova veličastna dela krasijo tudi naše sakralne objekte. 

Sliki, Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju iz cerkve Marijinega vnebovzetja v Kopru, ki ju je Vittore Carpaccio ustvaril leta 1523 in sta ob nastanku krasili vrata monumentalnega orgelskega sestava, sta od 18. marca del te izjemne retrospektivne razstave slik in risb mojstra beneške renesanse v Doževi palači v Benetkah. 

Po besedah kuratorjev sta sliki za razstavo izjemnega pomena, saj predstavljata zadnji znani Carpaccievi deli nastali davnega leta 1523. Obe sta bili konservirani in restavrirani na Restavratorskem centru ZVKDS. Gre za nacionalno najbogatejšo likovno dediščino v Sloveniji, zato smo izjemno počaščeni, da bo naše kakovostno in strokovno delo vidno v svetu.

Razstavo organizirata Fondazione Musei Civici in Mestna občina Benetke v sodelovanju z Narodno galerijo umetnosti v Washingtonu, kustosi pa so Peter Humfrey, Andrea Bellieni in Gretchen Hirschauer. Predstavitve so se udeležili predsednica Fondazione Musei Civici di Venezia Mariacristina Gribaudi, župan Luigi Brugnaro in podsekretar za kulturo Vittorio Sgarbi.

"Ta razstava, je poudaril Bellieni v predstavitvi na srečanju z novinarji, vrača v Benetke številna Carpaccieva dela, raztresena po vsem svetu. To je razstava, ki predstavi  Carpaccia  kot velikega scenografa, interpretatorja Benetk - Republike Serenissime na prehodu iz 15. v 16. stoletje, slikarja z  izvirno, poetično globino interpretacije. Carpaccio, je pripovedovalec, dramaturg z izjemnim občutkom za  detajle, je slikar duhovnosti enakopraven sodobnikom, velikim umetnikom tistega časa".

"Počutim se zelo blizu temu umetniku, o katerem sem napisal več del, je dejal osrednji govorec Sgarbi.  Carpaccio  vidi v čudesih orientalske in bizantinske umetnosti svet, ki ne obstaja, vidi in slika sanje, sanje o Benetkah in to je razstava mesta - Benetk" je povzel.

Razstava bo na voljo v Doževi palači do 18. junija 2023, več o njen si lahko preberete tukaj.

 

Restavratorke mag. Barbka Gosar Hirci, mag. Sanela Hodžić in Emina Frljak Gasparović
Restavratorke, z leve, mag. Barbka Gosar Hirci, mag. Sanela Hodžić in Emina Frljak Gasparović ob konserviranih-restavriranih umetniških delih
Z leve mag. Barbka Gosar Hirci, koprski stolni župnik Primož Krečič, Martina Lesar Kikelj, Jernej HudolinNovinarsko srečanje
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE