Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Uspešen začetek evropskega projekta „PalaeoDiversiStyria“

V soboto, 8. oktobra 2016, je občina Großklein na avstrijskem Štajerskem, v okviru vsakoletne prireditve Keltski dnevi (Keltentage) gostila uvodno srečanje (Kick-off) projekta „PalaeoDiversiStyria“. V sklopu projekta, ki je financiran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014–2020, želijo partnerji iz Avstrije in Slovenije pod vodstvom Univerzalnega muzeja Joanneum iz Gradca med drugim identificirati rastlinske ostanke, ki se pojavljajo na arheoloških najdiščih, določiti njihove vrste, jih revitalizirati in ponovno vpeljati v regionalno kulinariko ter na takšen način doprinesti k bolj prepoznavni podobi prehranskih izdelkov z jasno regionalno obarvano identiteto ter tako obogatiti pestrost regionalne turistične ponudbe.

V dopoldanskih urah so se številni udeleženci iz Slovenije in Avstrije lahko preizkusili v športnih igrah. Izviren šesteroboj so sestavljale discipline met kopja, met debla, met kamna, lokostrelstvo in balinanje. Najboljših dvajset udeležencev teh petih disciplin se je nato pomerilo v vlečenju vrvi in tako določilo deseterico zmagovalcev, ki so prejeli priložnostne medalje, vence in vino. Mlajši udeleženci so ob tem lahko izdelovali ogrlice in zapestnice.Za kosilo so udeleženci lahko izbirali med »ričetom po keltskem receptu« ali »pohorskim loncem«, ki so ga pripravili gostje iz partnerske občine Hoče – Slivnica.

Popoldan se je dogajanje nadaljevalo z ogledom arheološkega najdišča Königsberg pri kraju Heimschuh, ki so mu sledila zanimiva predavanja o keltskih bogovih in jeziku v občinskem centru Großklein. Ob zaključku pestrega dogajanja so odkrili tudi vitrino z novoodkritimi najdbami iz latenskega obdobja, ki ostajajo v centru na ogled obiskovalcem.Kontakti:

Vodja projekta:

Dr. Marko Mele

Abteilung Archäologie & Münzkabinett

Universalmuseum Joanneum

Schloss Eggenberg

Eggenberger Allee 90, 8020 Graz

Email: marko.mele@museum-joanneum.at

 

Vodja projekta pri partnerski ustanovi ZVKDS:

Dr. Matija Črešnar

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Center za preventivno arheologijo

Poljanska 40, 1000 Ljubljana

Email: matija.cresnar@gmail.com

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE