Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Uporaba 3D tehnologije, Tartinijev spomenik v Piranu

Pomembno obvestilo: Predstavitev postopka skeniranja je zaradi slabe vremeske napovedi prestavljena na 20.9.2016. 

V ponedeljek 12. septembra 2016 bo  Restavratorski center ZVKDS začel z izvedbo 3D skeniranja Tartinijevega spomenika v Piranu. 

Skeniranje in obdelava 3D zajetih podatkov ter priprava ustreznih računalniških programov za 3D printanje negativov je inovativen in dolgotrajen postopek. Pri sodobnih konservatorsko - restavratorskih posegih ga uporabljamo za dokumentiranje oz. kot osnovo za izdelavo kopije spomenika. S postopkom skeniranja oz. načinom uporabe 3D tehnologije se bodo, ob razlagi strokovnjakov lahko seznanili tudi meščani in obiskovalci Pirana, v petek 16. septembra 2016, med 18. in 20. uro. 

Aplikativne možnosti 3D tehnologije se pospešeno razvijajo in uspešno se uveljavljajo tudi na področju varovanja kulturne dediščine. 3D slike zajemajo podatkovno zaključene celote in dajejo močan arhivski podatek. Za razliko od arhivskih fotografij in opisov spomenika, 3D slike omogočajo vrsto drugih možnosti kot so: nadzor propadanja spomenikov, izdelavo kopij v primeru izgube, uporabo v sodobnih virtualnih muzejih itd. Zajem slike predstavlja brezkontaktno metodo in je popolnoma neškodljiv za spomenik kar pomeni pomembno prednost pri konservatorsko - restavratorskih posegih. Vrednost 3D zapisa podatkov se z nadaljnjim razvojem aplikativnih možnosti v prihodnosti samo še dviguje. (Rok Hafner akad. restavrator / konservator - restavrator)

Več o posegih na spomeniku najdete v oknu Aktualni posegi

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE