Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Transport orgelskih slik na razstavo beneškega mojstra Vittora Carpaccia v Doževo palačo v Benetkah

Sliki Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju iz cerkve Marijinega vnebovzetja v Kopru, ki ju je Vittore Carpaccio ustvaril leta 1523 in sta ob nastanku krasili vrata monumentalnega orgelskega sestava, bosta od 18. marca na ogled na veliki retrospektivni razstavi slik in risb mojstra beneške renesanse v Doževi palači v Benetkah.

Po besedah kuratorjev sta sliki za razstavo izjemnega pomena, saj predstavljata zadnji znani Carpaccievi deli, ki v svetu še nista bili predstavljeni. Obe sta bili restavrirani na Restavratorskem centru, vsa pohvala gre strokovnjakinjam iz oddelka za Štafelajno slikarstvo Restavratorskega centra. Na vabilo smo se odzvali z velikim veseljem in ponosom, obenem pa tudi z rahlo zadržanostjo, saj se kot strokovnjaki zavedamo stresa in nevarnosti, ki so ga umetnine deležne med transportom.

Za demontažo slik je poskrbela ekipa Restavratorskega centra v sodelovanju z nepogrešljivim zunanjim sodelavcem Janezom Novakom. Ekipa šestnajstih močnih rok je tako 28. februarja sliki varno snela z zidov koprske stolnice. Demontaža je bila dobro načrtovana in je zahtevala veliko znanja ter inovativnih rešitev. Za prevoz slik v Doževo palačo je poskrbelo podjetje Arterija, vodilno italijansko podjetje, ki se ukvarja z logistiko in transportom neprecenljivih umetniških del širom po svetu.

Ob prevzemu so slike namestili v specialne izolirane zabojnike odporne na udarce in jih s transportnim kamionom, opremljenim s pnevmatskimi vzmetmi, varno prepeljali, sprva do Benetk, nato pa po kanalu Grande vse do Doževe palače, kjer bosta na ogled vse do 18. junija letos.

Več o razstavi lahko preberete tukaj.

Slike (več v galeriji spodaj): 

Emina Frljak Gašparović, kons.rest.svetov.

mag. Sanela Hodžić, kons.-rest. svetov.

mag. Barbka Gosar Hirci, kons.-rest. svetov.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE