Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Spominsko ploščo Alojziju Knafelcu (1859-1937) ekipa Restavratorskega centra ZVKDS obnovila in vrnila na izvorno mesto

Ob Triglavskih jezerih je postavljena spominska plošča Alojziju Knafelcu (1859-1937), dolgoletnemu gospodarju koče, planinskemu aktivistu, očetu rdeče-bele planinske markacije in avtorju Slovenske planinske poti.

Zaradi popolne dotrajanosti in obledelosti napisa so jo strokovni delavci Restavratorskega centra ZVKDS jeseni 2021 prepeljali v svoje prostore  v Ljubljani in jo obnovili.

To poletje (od 12. 7. 2022)  je plošča spet na svojem mestu. Restavratorski poseg  je izvedla ekipa iz Restavratorskega centra ZVKDS, za helikopterski prevoz v dolino pa je poskrbela PZS in PD Ljubljana-Matica. Ker gre za kvaliteten kamen slovenskega porekla iz Lipice in ker je bilo napis še mogoče rekonstruirati, ni bilo dileme, da se plošča ohranja v originalu.

Plošča je bila v zimi 2021/2022 restavratorsko očiščena, pred tem pa so bili odvzeti vzorci originalne barve črk, ki so se v nekaj malih fragmentih še ohranili na originalu. Izdelala se je računalniška rekonstrukcija celotnega napisa. Vse črke so bile nato klesarsko obnovljene in obarvane z barvo v odtenku originalne barve. Plošča je bila s helikopterskim prevozom v začetku poletja prepeljana do koče pri Triglavskih jezerih.

V sredo, 12. 7. je ekipa Restavratorskega centra ploščo vrnila na izvorno mesto. Za montažo so uporabljeni materiali na bazi apna, tako, da bo ploščo tudi v bodoče možno demontirati in jo podobno, kot sedaj obnoviti po potrebi.

Fotografije: Jernej Hudolin, ARHIV ZVKDS

Strokovnjaki Restavratorskega centra ob montaži
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE