Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Solinarska kulinarika 2022

V letošnjem letu, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni trajnosti dediščini s pomenljivim naslovom Vztrajnostna dediščina, bomo v skupnem sodelovanju Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran, upravljavcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o. in Župnijo Sečovlje pripravili tretjo izvedbo projekta Solinarska kulinarika, ki poleg preučevanja in predstavitve vključuje tudi pripravo tradicionalnih solinarskih jedi.

Sodelovanje ter spoštovanje človeka in narave si v solinskem okolju Sečoveljskih solin že stoletja podajata roki. Človek je za potrebe pridobivanja soli skozi stoletja oblikoval edinstveno kulturno krajino. S tankočutnim odnosom je bil ustvarjen zgledni ravnovesni ekološki stik med človekovimi potrebami, delovanjem in okoljsko trajnostno vzdržnostjo.

Z dogodki želimo med drugim poudariti pomen ohranjanja lokalnih ekoloških obrti, ki jo dediščina Piranskih solin nedvomno predstavlja. Letošnja izvedba projekta nas spominja, da je dediščina v osnovi trajnostna in izhaja iz človekovega pravičnega odnosa do okolja, prenašanja tradicij in znanj, ki slonijo k uporabi virov iz lokalnega okolja. Kot taka nam je lahko navdih pri mnogih področjih v sedanjosti in osnova za našo trajnostno prihodnost.

Tudi letošnji dogodki bodo potekali na različnih krajih, povezanih s solinarsko dediščino. S predstavitvijo solinarske kulinarike kot del življenja in dela piranskih solinah, ter spoznavanjem solinskega ekosistema želimo prispevati k vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive solinarske dediščine.

Solinarska kulinarika program dogodkov

  • 18. maj ob 16.00; Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske solineLetošnja srečanja bomo začeli nekoliko drugače. Od vhoda v Fontaniggah se bomo odpravili peš na voden ogled Muzeja solinarstva. Po poti bomo opazovali in spoznavali užitne rastline, ki so jih včasih solinarji uporabljali pri vsakodnevni prehrani.
  • 15. junij ob 18.00; Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske solineDrugo srečanje bomo posvetili kruhu. Pripravili bomo vzhajano testo in ga pekli v krušni peči solinarske hiše.
  • 20. julij ob 18.00; Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske solineNa tretjem srečanju bomo kuhali polento z ribami, jed, ki so jo solinarji pogosto pripravljali.
  • 28. avgust ob 10.00; Seča, dvorišče ob cerkvi sv. JernejaPriprava tradicionalnih prazničnih sladic, ki so jih pripravljali ob prazniku sv. Jerneja.
  • 5. oktober ob 18.00; Monfort, nekdanje skladišče soli
  • Zaključni dogodek bomo že tretjič izvedli v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. Predstavili bomo projekt Solinarska kulinarika in recepte, ki so povezani z delom in življenjem v solinah.

 

Na vseh srečanjih bomo imeli zanimiva predavanja in različne ustvarjalne delavnice.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE