Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

SLAVNOSTNO ODPRTJE DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN TEDNA KULTURNE DEDIŠČINE 2022

23. september ob 11. uri, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana

V petek, 23. septembra, ob 11. uri se začnejo 32. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 10. Teden kulturne dediščine (TKD) v Sloveniji. Med 24. septembrom in 10. oktobrom 2022 se bo na temo (Vz)trajnostna dediščina zvrstilo več kot 350 dogodkov v 150 krajih širom Slovenije in v zamejstvu.

Osrednji dogodek slovesnosti 23. septembra v Narodnem muzeju Slovenije bo odprtje razstave Vaš Plečnik +. Ob evropskem letu mladih, 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 50. obletnici Konvencije o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine ter temi (Vz)trajnostna dediščina se osredotočamo na odnos mladih generacij do arhitektove zapuščine. Študentje arhitekture so v okviru izbirnega predmeta Interpretacije dediščine na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani prikazali svoj pogled na ustvarjanje arhitekta Plečnika in njegovo zapuščino. Pri svojem delu so sodelovali s strokovnjaki Združenja ICOMOS. Raziskavo so razdelili v štiri vsebinske sklope: Plečnik in jaz – vizualni esej, Plečnik in študenti arhitekture danes, Tromostovje, Izbrana Plečnikova dela na Seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine UNESCO ter Konvencija o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Vodilno temo razstave Plečnik in jaz so pod mentorskim vodstvom študentov arhitekture  dopolnili dijaki dveh gradbenih šol: Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, Šolski center Celje in Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. Celjski dijaki so se osredotočili na temo ponovne uporabe, mariborski dijaki pa so v središče postavili Plečnikov samostan s kapelo Srca Jezusovega v Mariboru.

Slavnostna gostja bo dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo. Zbrane goste bo pozdravila tudi gostiteljica doc. ddr. Mateja Kos Zabel, vršilka dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije, in Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Glasbeni gost bo Vasja Vipotnik (Skova), prireditev bo povezovala dr. Blažka Müller.

Vljudno vabljeni!

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije; Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani; Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Šolski center Celje; Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor; Združenje ICOMOS Slovenija; Slovenska nacionalna komisija za UNESCO; Narodni muzej Slovenije

Miha Colja, vizualni esej Plečnik in jaz: Ideje mojstra, 2022
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE