Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Skupaj za arheološko dediščino Ptuja!

Ptuj je eno izmed 10 mest v Podonavski regiji, ki bodo v okviru projekta ARCHAEODANUBE razvijala inovativna orodja za interpretacijo, doživljanje in uporabo kulturne dediščine. Namen novega projekta, ki je sofinanciran iz strani Evropske unije, je ohranjanje in prezentacija kulturne dediščine s pomočjo oblikovanja arheoloških parkov ter njihovo vključitvijo v turistično ponudbo mesta.

Podobno kot Ptuj, se tudi druga mala in srednje velika mesta spopadajo s podobnimi izzivi: kako vključiti interpretacijo arheološke dediščine v hitro se spreminjajočo moderno družbo, kako povezati prezentacije arheoloških ostalin z drugimi urbanimi elementi mest, kako vzpostaviti trajnostni razvoj in kako doseči ekonomsko uspešen kulturni turizem. Včasih mesta tudi nimajo ustreznih izkušenj, da bi znala uporabiti arheološko dediščino kot pomemben vir v oblikovanju atraktivne in konkurenčne, a tudi trajnostne turistične ponudbe. V ta namen je pomembno sodelovanje različnih inštitucij, ki premorejo raznovrstne izkušnje in znanja za razvijanje modelov, orodij ter celovitih načrtov upravljanja arheološke dediščine znotraj mestnih organizmov.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija (ZVKDS) bo z drugimi mednarodnimi partnerji oblikoval nove pristope k ohranjanju in predstavljanju arheološke dediščine. Hkrati bo pri udejanjenju razvitih pristopov nudil strokovno podporo Mestni občini Ptuj, ki je tudi vodilni partner projekta.

Več v Sporočilu za javnost, ki ga najdete v nadaljevanju.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE