Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Skrivnost Gruberjeve palače. Odkrit podpis slikarja Kremser-Schmidta z letnico 1775.

Je stropna poslikava v Gruberjevi palači v Ljubljani delo Andreja Herrleina (1786), kot je to veljajo do sedaj,  ali slikarja Kremser-Schmidta z letnico  (1775)?

Kdo je avtor prvotne poslikave?

Stropna poslikava Andreja Herrleina Alegorija trgovine, obrti in tehnike iz leta 1786 na ovalnem stopnišču Gruberjeve palače (Arhiv RS) predstavlja biser meščanskega baroka iz zadnje četrtine 18. stoletja v Ljubljani. Potemnjena površina, ki je pred posegom restavratorske ekipe RC ZVKDS (2018) delovala skoraj črno in ni več omogočala razbiranja prizorov, je nakazovala na številne posege v preteklosti. O njih smo sklepali na podlagi historiata preteklih posegov, kot tudi na podlagi na novo izvedenih naravoslovnih raziskav. Z gotovostjo pa lahko govorimo le o treh restavratorskih posegih, kljub temu, da je nanosov na poslikavi mnogo več (neznani slikar, M. Sternen, V. Snoj).

Že France Stele, znani slovenski konservator je domneval, da bi lahko Herrlein poslikavo izvedel po kakšni neznani Kremser-Schmidtovi skici. V tej povezavi je zanimiv pod plastmi preteklih preslikav pred kratkim odkrit podpis slikarja Kremser-Schmidta z letnico 1775. Odkritje je sprožilo  nove umetnostnozgodovinske raziskave o umetnini, ki je do sedaj veljala za delo Herrleina.

Do danes je bil na poslikavi z netipično slikarsko tehniko izveden poseg čiščenja z vodnimi sistemi z geli, ki je zaradi narave preteklih restavratorskih posegov izjemno težaven in zahteva nenehno pozornost in nadzor ter številna dodatna analitska testiranja utrjevalnih in čistilnih sredstev na poslikavi. Konservatorsko-restavratorska dela finansira Ministrstvo za kulturo RS. 

Po ureditvi razmer bo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije skupaj z Arhivom Slovenije in drugimi vabljenimi strokovnjaki organiziral delovni posvet  in novo odkritje ter izsledke nadaljnjih raziskav (kdo je avtor prvotne poslikave) predstavil javnosti. Ob tem bo organizirano tudi srečanju z novinarji.

O dogodku vas bomo obvestili, do takrat pa toplo vabljeni k ogledu video in foto gradiva, ki ga prilagamo.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE