Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Razstava, Prenova Narodne galerije v Ljubljani

O razstavi

Razstava postavlja v ospredje strokovno znanje in delo konservatorjev, restavratorjev in specializiranih obrtnikov od načrtovanja, raziskovanja do izvedbe.  Palača Narodnega doma je celostna umetnina 19. stoletja, kjer se  prepleta arhitektura s kiparstvom, dekoracijo, likovno in uporabno umetnostjo in njena obnova zahteva sodelovanje veliko strokovanjkov, je interdisciplinarno delo.

V uvodnem delu razstave so predstavljena konservatorska izhodišča za celovito prenovo palače s konservatorskim načrtom in raziskavami. V sklopu celovite obnove je bilo potrebno doseči kompromis med funkcionalnimi potrebami sodobne galerijske dejavnosti in ohranjanjem historične stavbe. Pri načrtovanju je bilo potrebno uskladiti ohranjanje ključnih zgodovinskih prvin palače, ki oblikujejo njeno identiteto, s sodobnimi standardi, tehnologijami ter zahtevami predpisov s področja potresne in požarne varnosti. Poseben poudarek razstave je namenjen predstavitvi postopkov in posegov na dekorativnih stropnih in stenskih poslikavah, ki nam danes ponovno odkrite ponujajo vpogled v življenjski slog s konca 19. stoletja. Odličnost palači kot celoti je dodala tudi novo odkrita pozlata, zato je del razstave namenjen tudi podrobnejši predstaviti konservatorskih tehnik pozlate, ki so bile uporabljene pri obnovi. Več...

Vsebino razstave sta zasnovala odgovorna konservatorka Marija Režek Kambič, Območna enota Ljubljana ZVKDS in vodja projekta konservatorsko - restavratorskih del Matej Zupančič, Restavratorski center, ZVKDS. Oblikovanje razstave je delo arhitekturnega oddelka Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Restavrirane poslikave
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE