Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Razstava Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945

Odprtje razstave bo v sredo, 14. junija 2023, ob 18. uri.

Razstava Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945 predstavlja slikarska dela, ki jih je ustvaril Tone Kralj v obdobju druge svetovne vojne. Ta dela razkrivajo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s svojim čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala. V času druge svetovne vojne so nastala zelo prepoznana umetnikova dela, na primer Cirkus Nazi, Rapallo in Bežeča mati, nastale pa so tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki  veljajo za simbol kljubovanja proti fašizmu in raznarodovanju. Bolj ko so bile slovenska beseda, kultura in misel prepovedane, bolj so bila Kraljeva dela kritična do sočasnih dogodkov. Že v času nastanka so bila ta dela spodbuda slovenskim prebivalcem in pojem upora v sliki. Danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi.
Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani več likovnih del Toneta Kralja, med njimi slike, risbe in grafike. Največ teh del izhaja iz obdobja druge svetovne vojne ali se motivno veže nanj. Na razstavi predstavljamo večino teh del. Med njimi je tudi slika Streljanje talcev, 13. 10. 1942. Likovno delo je pravzaprav dvostranska slika, saj je na hrbtno stran platna vključen še en motiv, ki ga je naslikal Tone Kralj, vendar je bil delno prekrit z barvnim premazom. Konservatorsko-restavratorski poseg na sliki je odstrl zanimivo delo z naslovom Panem et circenses (slo. Kruha in iger). Gre za vsebinsko in kompozicijsko kompleksno delo, ki obravnava sočasno politično situacijo in pozicijo posameznikov znotraj nje. Delo smo raziskali v sodelovanju umetnostnozgodovinske, zgodovinske in konservatorko-restavratorke stroke. Na razstavi na primeru slike Panem et circenses predstavljamo tudi ta proces interdisciplinarnega dela, izsledke raziskav in ponujamo interpretacijo obravnavane slike.
Razstavo sta pripravila kustosa Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina v sodelovanju z Restavratorskim  centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Ogledate si jo lahko do 10. decembra 2023.
 

Tone Kralj - slika po restavriranju, Arhiv ZVKDS
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE