Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Razstava CLAUSTRA v parku vojaške zgodovine Pivka

Vabimo vas, da si ogledate potujočo razstavo »CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM - skrivnostna zapuščina starih Rimljanov«, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine Pivka do 31. 5. 2018.

Na razstavi boste lahko izvedeli več o poznorimskem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum, ki je predstavljal poslednji branik rimskega imperija. Claustra Alpium Iuliarum je namreč poznorimski zaporni sistem, sestavljen iz več odsekov kamnitih zidov, stolpov in trdnjav. Zgradila ga je rimska vojska v drugi polovici 3. stoletja, ko je bil rimski imperij na pragu propada in so ga pestile državljanske vojne in vdori drugih ljudstev. Zaporni sistem je bil del vojne krajine vse do začetka 5. stoletja. Claustra je največji gradbeno-inženirski podvig iz rimske dobe na ozemlju današnje Slovenije in sodi med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas.

Razstavo avtorjev Tine Lah in Jureta Kusetiča (Narodni muzej Slovenije) organiziramo v okviru projekta Claustra+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum), ki se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na ogled so številne fotografije, zemljevidi in digitalne 3D rekonstrukcije, ki prikazujejo poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum. V sklopu razstave si lahko ogledate tudi dokumentarni film »Claustra«.  

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE